Een zwangerschap brengt voor een poes nogal wat veranderingen mee. Haar hormonen spelen op, haar lijf en karakter veranderen. Kortom een zwangere poes is een hele uitdaging voor haar personeel. Een zwangere poes zal er alles aan doen om haar kittens kans op leven en overleven te bieden. Erg belangrijk hierbij is voldoende goede voeding en geen stress. Als er meerdere katten in huis zijn, kan het belangrijk zijn de zwangere dame een rustige eigen ruimte te geven, waar alleen bevriende katten toegang hebben. Aanwezige stress zal de poes overbrengen op haar kittens, hetgeen gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling en groei van de kleintjes.

Verloop zwangerschap.
Wilt u zeker weten of uw kat zwanger is, laat de dierenarts dan een echo maken. Dit is mogelijk vanaf de 25e dag. Vanaf dag 25 kan een dierenarts de kittens voelen. Laat dit voelen wel aan een dierenarts over om beschadiging van de foetus of een miskraam te voorkomen.
Na 3 ½ - 4 weken dracht zwellen de tepels op, worden roder van kleur en wijken de haren rondom de tepels. Een klein beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap kan betekenen dat er een kitten gestorven is, maar kan ook andere oorzaken hebben, raadpleeg daarom altijd een dierenarts wanneer dit gebeurt. Veel bloedverlies voor, tijdens of na de bevalling is spoed, ga dus direct naar uw dierenarts. Geef moederpoes vanaf de 7e week eiwitrijke kittenbrokken en veel vocht.
Vanaf 8 weken zijn de kittens levensvatbaar buiten de baarmoeder.De geboorte vindt gemiddeld tussen dag 63 en 70 plaats. Laat uw kat vanaf nu niet meer alleen. Is uw kat nog niet bevallen op dag 70 neem dan zeker contact op met uw dierenarts. Bij twijfel over het verloop van de zwangerschap uiteraard eerder contact opnemen met de dierenarts.

Abortus.
Wanneer tijdens de zwangerschap de ongeboren vruchten doodgaan en uit de baarmoeder worden afgedreven, is er sprake van abortus. De ongeboren vruchten kunnen ook overlijden omdat ze niet levensvatbaar zijn. Vaak is dit het gevolg van een lichamelijke afwijking. De natuur lost dit al in een vroeg stadium op, door een zogenoemde spontane abortus ( miskraam ). Een spontane abortus kan heel vroeg in de zwangerschap optreden en onopgemerkt blijven : het lijkt alsof de poes niet zwanger is. In dat geval is er sprake van resorptie van de vruchten ze worden niet uitgescheiden maar in het lichaam van de poes opgenomen.

* Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum.
Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media