Mineralen vervullen vele functies in het lichaam. Zo zijn calcium en fosfor belangrijk voor het skelet en het gebit en zijn natrium en kalium belangrijk voor het regelen van de juiste vochtbalans. Ook zijn mineralen nauw betrokken bij de stofwisseling.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen macromineralen en micromineralen. 
De macromineralen zoals: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloor en zwavel moeten in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn in kattenvoeding.
De micromineralen (spoorelementen) zoals : ijzer, koper, zink, mangaan, molydeen, selenium, kobalt en jodium moeten in veel mindere hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn.

Het is belangrijk dat de mineralen in de goede verhouding en in de juiste hoeveelheden in het kattenvoer aanwezig zijn. Calciumtekort treedt op door een menu van uitsluitend vlees en ingewanden zonder toegevoegd calcium, want ook bij andere dieren bevatten de weke delen, spieren en ingewanden, nauwelijks calcium. Aan een kant-en-klare voeding wordt door de betere fabrikanten tijdens de productie de juiste hoeveelheid calcium toegevoegd.
Op verpakkingen van kattenvoeding staat “ ruwe as “ vermeld. Ruwe as is een mengsel van oxiden en zouten van mineralen bestanddelen en andere metalen, dat overblijft na het verassen van een monster. Uit het percentage ruwe as kan niets afgeleid worden, maar voor de volledigheid wordt het vermeld.

Vitaminen spelen een belangrijke rol bij allerlei biochemische processen en kunnen niet allemaal door het lichaam aangemaakt worden. De dagelijkse behoefte aan vitamines is zeer gering en bedraagt vaak slechts enkele mg per dag.

Vitamine A 
Vitamine A is belangrijk voor een goed gezichtsvermogen, maar is ook betrokken bij andere processen zoals de instandhouding van celmembranen en de groei van botten en tanden. Een kat haalt vitamine A rechtstreeks uit dierlijke voedingsbronnen. Spierweefsel bevat relatief weinig van deze vitamine, maar organen zoals lever en nieren zijn een uitstekende bron van vitamine A.

Vitamine D
Vitamine D is onmisbaar voor de opbouw van botten en voor het gezond houden van het skelet. Als dit ontbreekt in de voeding kan dit bij een kat in de groei tot zwakke botten leiden. Katten die buiten komen halen ook vitamine D uit zonlicht.

Vitamine E
Vitamine E vervult veel beschermde functies in het lichaam en zorgt voor vruchtbaarheid en een normaal verloop van de dracht. Voor vitamine E geldt dat de behoefte van de kat toeneemt als hij eten krijgt dat meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Sommige lekkerbekjes zijn dol op tonijn in olie. Wie zijn kat deze lekkernij regelmatig voorzet, kan er onbedoeld voor zorgen dat daardoor vitamine E aan het lichaam wordt onttrokken. Het gevolg hiervan kan zijn een bijzondere vorm van vervetting, waarbij de vetafzetting geel tot oranjeachtig verkleurt. Dit komt omdat er dan in het bloed een te hoge concentratie niet-oplosbare bilirubine, het afvalproduct van hemoglobine, aanwezig is.

Vitamine C
Vitamine C is voor een kat geen essentieel vitamine (wel voor de mens). De kat kan deze stof zelf aanmaken en heeft daarom geen vitamine C nodig in zijn voeding.

Vitamine B – complex
Alle voor een kat van belang zijnde wateroplosbare vitamines maken deel uit van het vitamine B-complex. Deze vitaminen zijn bijna allemaal betrokken bij de omzetting van voedingsstoffen en de energiehuishouding van de kat. Een kat heeft relatief grote hoeveelheden vitamine B1 (thiamine) nodig. Dit vitamine wordt bij hogere temperaturen geleidelijk vernietigd, daarom voegen diervoedingsfabrikanten in het productieproces na afkoelen de juiste hoeveelheid thiamine toe.

Vitamine K is verantwoordelijk voor een normale bloedstolling in geval van verwondingen noodzakelijk. Het wordt door micro-organismen in de darm van de kat voldoende geproduceerd.

Vitamine H, ook wel bekend als biotine, zorgt voor een mooie glanzende vacht en een gezonde huid. Biotine speelt eveneens een belangrijke rol in de stofwisseling. Een gebrek leidt tot huidveranderingen of haaruitval. Door een gezonde kat wordt biotine in voldoende mate zelf aangemaakt.

De huidige kattenvoeding die te koop is, bevat voldoende mineralen en vitaminen als er op de verpakking staat dat het compleet kattenvoer is.
En zieke, of herstellende kat kan extra vitaminen of mineralen nodig hebben. Overleg dit echter altijd met uw dierenarts en ga nooit zelf experimenteren hiermee. Een overdaad aan vitaminen en mineralen kan namelijk net zo schadelijk zijn als een tekort.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

* Dit artikel is geschreven om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van een dierenarts.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media