Voeding waarop staat : " premium voeding "  of  " aanbevolen door dierenartsen "  is niet  per definitie van hoge kwaliteit.    “ Indoor ”  is een ander zinloos marketing label, katten stoppen niet met carnivoor zijn, op het moment dat wij beslissen dat we een binnenkat hebben. “Prescription Diet “ is geen indicatie voor hoge kwaliteit of levenslang noodzakelijk. Vaak bevatten deze diëten ook veel koolhydraten ( suiker ). Een kat is voor zijn voedingsbehoeften niet afhankelijk van koolhydraten, omdat het dier vooral energie produceert via de afbraak van eiwitten. “ Rasspecifieke voeding “ veronderstelt dat een Siamees, qua voeding, een andere kat is dan een Maine Coon of Pers, terwijl het toch allemaal vleesetende roofdieren zijn. Fabrikanten die een groot budget tot hun beschikking hebben besteden dit vaak niet aan wetenschappelijk onderzoek naar hun voeding, maar aan reclamecampagnes.
Helaas wordt dit soort misverstanden ook in stand gehouden door dierenartsen, omdat deze veelvuldig (dieet) brokjes voorschrijven. Tijdens de opleiding van een dierenarts wordt er weinig aandacht besteed aan voedingsleer. Cliënten verwachten dat er in een dierenartspraktijk een ruime keuze is in diervoeding. Verkoop van diervoeding is een bron van inkomsten voor een dierenarts en tevens kan sponsorgeld ontvangen worden van de fabrikant die zijn producten graag mooi uitgestald ziet staan. Kortom de verleiding om veel dieetbrokken de verkopen in een dierenartspraktijk is groot.

In het wild eten katachtige uitsluitend vlees. Een wolf ( en een hond ) eet bijvoorbeeld voor zijn behoefte aan plantaardige stoffen de maag van zijn prooi op. Een katachtige laat deze meestal liggen, ze weten instinctief dat ze dit niet nodig hebben. Onbruikbare bijproducten  in voeding zoals soja, maïs, tarwe enz. zijn goedkoper dan vlees en worden daarom in de voeding verwerkt.
Een kat is van nature gewend meerdere kleine porties per dag te eten en daar haalt hij doorgaans ook zijn vochtbehoefte uit, waardoor hij niet snel dorst heeft. Als een kat alleen droge brokken krijgt ,moet hij veel drinken om een vochttekort te voorkomen. Dit vochttekort kan o.a. blaasgruis en nierproblemen veroorzaken. Het vochtgehalte in natvoer of vers vlees is 70 % of hoger, in brokken 10% . Door meerdere drinkbakjes op verschillende plaatsen neer te zetten, wordt een kat uitgenodigd om meer te drinken. Katten drinken graag bewegend water, daarom kan een drinkfontein of stromend water uit de kraan ook helpen om meer te drinken.

Geef geen rauw vlees aan kittens.
Een eigenaar kan er voor kiezen om zijn kat rauw vlees te voeren,.Echter voor kittens is dit riskant, hun darmpjes en ontwikkelend immuunsysteem kunnen hier nog niet tegen. Diepvriezen van vlees maakt bacteriën als Salmonella of Campylobacter niet onschadelijk. Om deze bacteriën te doden moet het vlees goed verhit worden. Geef kittens daarom geen rauw vlees, maar  het speciaal voor hen ontwikkeld kittenvoer.

 

* Voor informatie zie ook de artikelen : brokken, vers voer en nat voer.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum. Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media