Katten zijn vleeseters. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan hun gebit. Maar van binnen zijn maag en darmen hier ook op ingesteld. Dit betekent ook dat veel andere stoffen (granen, aardappel, suiker, etc) niet bruikbaar zijn voor de kat en niet of slecht verteerd worden. Deze afvalstoffen komen als stinkende poep ongebruikt, in de kattenbak. Ook moet een kat dus veel meer eten voor hij verzadigd is van voer waar hij minder voedingsstoffen uit kan halen.
Een wilde katachtige zou alleen vlees eten. Zelfs de maagjes van zijn prooien (waar onverteerde granen etc in zitten) laten ze vaak liggen.
De keuze in natvoer is groot.. Er zijn grote en kleine blikken, zakjes en kuipjes en ook nog eens allerhande smaken en merken. Er is verschil in kwaliteit. Wanneer u natvoer koopt, kunt u het vleespercentage en de toevoegingen op de ingrediëntenlijst bekijken.Goedkoop is lang niet altijd duurkoop, want bijvoorbeeld de Aldi en het Kruidvat verkopen kattenvoer zonder toegevoegde suikers en granen. Daarnaast kunt u verschillende merken natvoer via de dierenwinkel en het internet kopen.
Een veel gehoorde fabel over natvoer is dat het slecht voor het gebit van de kat zou zijn. Dit is onzin, zeker wanneer u kiest voor een natvoer zonder toegevoegde suikers. Daarnaast is het vochtpercentage in natvoer hoog. Voor een kat is dat zeer belangrijk, omdat een kat van nature een slechte waterdrinker is. Veel vocht  helpt o.a. blaasgruis voorkomen.

Voor alle voer geldt, dat overstappen op ander voer een risico is, wanneer uw kat gezondheidsproblemen heeft. Daarnaast moet u natuurlijk ook naar de smaak van uw kat kijken. U kunt hem/haar met alle geweld een bepaalde brok of stuk vlees voor willen zetten, maar aan een hongerstaking heeft u niets. Als uw kat niets eet, is de kans op leververvetting groot.. Dit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid van uw kat. Wanneer u het nieuwe voer mengt met het oude voer is de kans groter dat uw kat het nieuwe voer accepteert. U mengt de eerste dag 75 % van het oude voer en 25 % van het nieuwe voer, pas als dit enkele dagen goed gegeten wordt kunt u overgaan naar de verhouding 50% - 50% en vervolgens naar 25% - 75% en 0% - 100%. Ook de kans op maag-darmklachten bij verandering van voer neemt af, als u het mengt.

* Voor meer informatie zie ook het artikel : voeding in alle soorten en maten.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum. Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media