Oververhitting door dikke vacht ?

Er bestaat veel onwetendheid over oververhitting bij dieren. In veel gevallen worden vachten afgeschoren, uitgedund of van de onderwol ontdaan. Hopelijk maakt onderstaande tekst duidelijk dat het verstandiger is om de kattenvacht intact te houden. 

Ook 's zomers ; liggend in de hete zon of op een tochtend hoekje naast het terras, binnenin het kattenlijf blijft het steeds 38 °tot 39 °C., dat geldt dus bij koude en hitte. Een kat kan wel oververhit raken als hij niet in staat is om zich te verplaatsen naar een koeler plaats bijvoorbeeld omdat hij opgesloten zit of gewond is. Ook onderkoeling kan voorkomen als een kat niet in staat is om zich ter verplaatsen naar een warmere plaats, in het water terecht gekomen is of narcose gehad heeft.
De vacht is 'slechts' een onderdeel van de isolatie, maar wel een heel belangrijk deel.
Denk eens aan een thermoskan, die bij het schaatsen de chocolademelk warm houdt en 's zomers de limonade koel. Zou je die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen dan koelde je chocolademelk af en werd de limonade warm. De dikte van de wand, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is dus duidelijk van belang. Die luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren, en dan met name in de onderwol in de vacht.
Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling de gevoelige huid niet direct bereiken kan. Zonverbranding door UV-B straling, en DNA-schade door UV-A straling wordt door een intacte, gepigmenteerde vacht tegengegaan. Zeer kortharige en ook alle wit/lichtgetinte dieren zijn daarom extra gevoelig.
Vergelijk de werking van de thermoskan nog eens als deze in de badtas tussen de handdoeken zit of juist pal in de zon staat...

Bontjas ?
Helaas wordt de vacht van huisdieren ten onrechte als een extra bontjas gezien die in de zomer zou kunnen worden afgeworpen. Maar die vergelijking gaat niet op.
Natuurlijk, als wij mensen in de zomer een bontjas dragen (bestaande uit een dierenhuid met onderwol en bovenharen van het pelsdier) krijgen we het ongelooflijk heet. Wij hebben een regulatiesysteem waarbij de huid warmte kan afgeven. Dan kan daar beter geen bontjas, eigenlijk een behaarde lap leer omheen gedragen worden!
Als mensen in een 'te warme' omgeving zijn ( +25 graden) of zelf warmte-overschot creëren door inspanning wil ons lichaam die warmte kwijt. De bloedvaten verwijden zich, de (huidhaarvaten kleuren je vel dan rood) zodat het bloed warmte kan afgeven aan de koelere omgeving. Bovendien voeren, op de huid uitmondende zweetklieren, lichaamsvocht af. Daarbij verlaat niet alleen dat vocht maar ook de warmte het lichaam. En nog mooier is dat dat vocht verdampt op de huid, wat ook weer verkoeling geeft.
Dit systeem werkt niet bij pelsdieren zoals honden en katten. Hun zweetkliertjes, die uitmonden in de haarzakjes dienen om huid, haar en huidflora in conditie te houden, samen met talgkliertjes. Met warmteafvoer heeft dat echter niet van doen. Een kat kan een klein beetje zweten via de voetzooltje, echter dit klein oppervlak bevat te weinig zweetkliertjes om een haal kattenlijf af te koelen.
De pootjes in een bak koud water zetten heeft ook weinig zin. De bloedvaten in de onderpoten zullen zich dan toeknijpen, zoals dat gebeurt in sneeuw waarbij er geen warmte verloren moet gaan.

Laat een kat zijn gang gaan.
Wat is dan wel de manier om met een volbehaard huisdier de zomer veilig door te komen? Laten we eens kijken wat het beestje zelf doet... Katten hijgen in warme weersomstandigheden nauwelijks maar kiezen een houding en een ligplaats waar ze er het minst last van hebben. Let er bij hen op dat ze niet per ongeluk opgesloten raken (tuinhuis, zolder, schuur) waar ze geen water, eten en kattenbak hebben en de temperatuur vaak heel hoog is. Een extra manier om warmte af te voeren is plat op de buik op een koele ondergrond te gaan liggen. De bloedvaten in (schaarser behaarde) oksels en liezen zullen zich verwijden zodat de toegenomen bloedtoevoer langs die weg warmte aan de koudere ondergrond kan afgeven. Na een tijdje staat het dier dan op, neemt misschien een slokje water en ploft iets verderop neer op een nieuwe koele ligplaats, de vorige is immers verwarmd geraakt. Katten trekken zich doorgaans weinig aan van ons leefritme en stemmen hun activiteiten zelf af op de omgevingstemperatuur.

Beschermende vacht
Wees je er wel van bewust dat een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, zonnestraling doorlaten. Het dier zelf heeft daar geen weet van en kan verbrandingen en erger oplopen. Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van 'normale vachten' zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren. Laat de zonliefhebbers gewoon niet buiten tussen 12 en 3 uur 's middags; siësta!

Samengevat...laat de kat met rust en een hond lekker hijgen. Sta hen toe de koelste plek op te zoeken en vermijd opsluiting in kleine ruimte. Kortom, laat hen lekker lui zomervakantie houden. I
Laat de onmisbare, huidbeschermende vacht zoveel mogelijk met rust. Natuurlijk moet deze klitvrij zijn maar laat de onderwol zoveel mogelijk intact. Deze haren vormen juist de isolerende thermoskanlaag.

Nog iets om over na te denken...
De meeste huishoudens worden 's winters verwarmd tot 22° C of zelfs meer, dan houden  katten “hun bontjas” binnen ook aan, toch?

Verspreid dit bericht gerust....En een fijne zomer gewenst.

Bron :
Jet en Wim Bijen
Praktijk voor Huid en Vacht

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media