In dit artikel vindt u informatie om u te helpen uw kat goed te observeren, zodat u hem kunt helpen als dat nodig is. In dit artikel worden vooral uiterlijke kenmerken belicht. In de rubriek medisch op deze site, vindt u een artikel genaamd: " Naar de dierenarts ?", daarin vindt u aanvullende (medische) informatie. Het is onmogelijk om in deze artikelen volledige informatie te geven, raadpleeg daarom altijd een dierenarts als u een lichamelijk probleem of gedragsverandering waarneemt. Een jaarlijkse check - up bij de dierenarts is aan te bevelen. 

Huid en vacht.
Controleer uw kat, als hij buiten komt, dagelijks op vlooien, teken en ander ongedierte. Verkleuringen, een vreemd ruikende vacht, kale plekken een openstaande vacht en andere veranderingen in de vacht, zijn redenen om een dierenarts te raadplegen. Neem direct contact op met een dierenarts als de huid gezwollen is of er een wond aanwezig is.
Vachtverzorging: de haarcyclus kent een periode van groei, rust en vernieuwing. Van maart tot ongeveer eind juni kunt u rekenen op veel losse plukken haar in huis, waar u helaas niets anders aan kunt doen dan veel stofzuigen. Elke kattenvacht bestaat uit dekharen en onderwol. De dekharen zijn glanzend en glad, de wolharen zijn dun en donzig. De onderwol kan voor problemen zorgen bij katten omdat het de eigenschap heeft om snel in de klit te schieten of zelfs te vervilten. Vaak wordt er gezegd en gedacht dat een wollige vacht flink uitgedund moet worden, echter dit heeft een schadelijk effect op de huid en haarzakjes, dus doe dit zeker niet. Hoe vaak je je dier moet borstelen hangt van de vacht van de kat af. Kortharige katten hoeven minder vaak vaak gekamd te worden dan langharige katten, mits ze hun vacht goed verzorgen. Klitten en een vervilte vacht pijnlijk. Vilt is een klit die steeds vaster komt te zitten en groter wordt, zelfs een hele vacht kan vervilten. Viltplekken zorgen ervoor dat de huid gaat "broeien" en parasieten vinden zo'n vacht en huid heerlijk. Als u ziet dat uw kat zijn vacht niet goed verzorgt, is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen en eventueel een goede trimster te raadplegen. Onder normale omstandigheden hoeft een kat niet gewassen te worden, mocht wassen noodzakelijk zijn gebruik dan in ieder geval een goede kattenshampoo. Als uw kat een vreemde substantie in zijn vacht heeft gekregen, is het verstandig om met een dierenarts te overleggen hoe u de vacht het beste kunt reinigen.

Gebit.
Een kat zal niet snel stoppen met eten, wanneer hij last heeft van zijn gebit of tandvlees, terwijl het wel heel pijnlijk is. U kunt helpen om deze pijn en schade te voorkomen of te verminderen, als u de volgende symptomen herkent en contact opneemt met een dierenarts.
- Slechte adem: stank uit de bek.
- Tandplaque (bruine aanslag) op tanden of kiezen.
- Loszittende tanden en kiezen of afgebroken tanden.
- Ontstoken tandvlees: rode randjes langs de tanden en kiezen.
- Vreemd kauwen en/of regelmatig herkenbare brokjes braken.
- Met zijn kop langs voorwerpen wrijven.
- Met zijn poot over zijn bek wrijven.
- Speekselen.

Oren.
De oren van de meeste kattenrassen horen rechtop te staan. Wanneer oren hangen of naar de zijkant wijzen, geeft de kat aan dat hij pijn of jeuk aan zijn oren heeft. Als een kat last van zijn oren heeft kan hij ook met zijn oren gaan klapperen, met zijn kop gaan schudden, langs voorwerpen gaan schuren, gaan krabben of zijn poot in zijn oren stoppen. In de uitwendige gehoorgang kunt u roodheid, oorsmeer zien of andere viezigheid zien, ga nooit met een wattenstaafje in een kattenoor. Druppel of spuit ook niets in een kattenoor, voordat u bij een dierenarts geweest bent en die in ieder geval heeft vastgesteld dat het trommelvlies heel is en u de juiste medicatie geeft.

Ogen.
Als de ogen rood zien, er vuil of traanvocht uitkomt, of een kat zijn ogen dichtknijpt of de pupillen groot zijn (bij daglicht) of ongelijk zijn, is het verstandig om direct contact op te nemen met een dierenarts. Een kat heeft een zogenaamd derde ooglid, dit is een wit vlies dat de oogbol gedeeltelijk of helemaal kan bedekken. Als dit vlies zichtbaar is, geeft uw kat aan dat hij zich behoorlijk ziek voelt en een dierenarts nodig heeft.

Nagels.
Nagels kunnen te lang worden, waardoor ze in de huid groeien of een kat bijvoorbeeld in de vloerbedekking of kleding blijft hangen. Afhankelijk van het gebruik van krabmogelijkheden binnen of buiten, kan het nodig zijn om de nagels van uw kat te knippen. Gebruik hiervoor dan een daarvoor bestemd nagelschaartje, een nagelknipper kan nagels splijten. Uiteraard moet u alleen de puntjes knippen en bij twijfel of een kat waarbij het moeilijk gaat kunt u het beter overlaten aan de assistente van een dierenarts.

Ontwormen en enten.
- De meningen over ontwormen zijn verdeeld: wel of niet en hoe vaak per jaar ?
- De meningen over enten zijn verdeeld: bij 9 en 12 weken, of bij 13 weken, jaarlijks of .......
- Raadpleeg uw dierenarts over enten en ontwormen.


* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dit op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van een dierenarts.
 
 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media