Wanneer uw gezin wordt uitgebreid met een baby, kan dit voor uw kat een onaangename verrassing zijn. Zeker als de kat als kitten niet met baby's en kinderen gesocialiseerd is, of in die periode negatieve ervaringen heeft opgedaan met baby's kan dit voor problemen zorgen. Helaas worden er nog regelmatig katten herplaatst na gezinsuitbreiding. Onderstaande tips kunnen uw kat goed voorbereiden op de komst van de baby.

Een eigen plek.
Katten zijn niet blij met veranderingen in hun territorium en hebben graag hun eigen plekjes in huis. Zij moeten kunnen beschikken over hun eigen rustige, veilige slaapplek. Ook vinden zij het prettig als hun eten, drinken en kattenbak aan die plaatsingseisen voldoen en niet voortdurend verplaatst worden. De komst van een baby kan het noodzakelijk maken dat kattenspullen verplaatst worden. Verplaats deze spullen dan ruim voor de geboorte en niet allemaal tegelijk. De babykamer was voorheen vaak een kamer die toegankelijk was voor de kat. Een kat zoekt een warm plekje en kan heerlijk naast de baby in het bedje gaan liggen. Wanneer de baby beweegt, kan de kat geraakt worden en van schrik uithalen. Daarom is het verstandig om de babykamer, enige tijd voor de geboorte, af te sluiten voor uw kat als er geen toezicht is.

Vreemde geuren en geluiden.
Geur speelt een belangrijke rol in het leven ( communicatie ) van katten. Dit wordt vaak onderschat, waardoor een kat kan gaan sproeien of urineren tegen nieuwe ( baby ) spullen. U kunt uw kat laten wennen aan de geur van babyspullen, door ze enige tijd voor de komst van de baby in huis te plaatsen. 
Het gehoor van een kat, is veel beter ontwikkeld dan ons gehoor. U kunt uw kat laten wennen aan de babygeluiden, door mensen met jonge kinderen op visite te vragen. Zorg dan wel dat de confrontatie met deze kinderen een aangename gebeurtenis wordt. Laat de kinderen niet achter de kat aanhollen, de kat niet aanraken zonder dat u dat begeleidt. laat ze niet met handen of voeten spelen dit voorkomt later bijten in handen en voeten, omdat ze als speeltjes gezien worden. 

Nieuwe dagindeling.
Door de komst van uw baby, zal uw dagindeling veranderen. Wen uw kat geleidelijk aan die verandering. Maak echter ook tijd voor uw kat ; een moment waarop hij uw aandacht niet hoeft te delen. Als borstelen een aangename gebeurtenis is voor uw kat, kunt u hem daarmee extra verwennen, spelen blijft ook altijd een prettige tijdsbesteding. Vraag ook visite aandacht aan uw kat te besteden, wanneer ze dat voorheen ook deden. .

Tot slot.
Houd uw kat nooit tegen als hij bij kinderen vandaan probeert te rennen, dit veroorzaakt angst en / of agressie. Voor sommige katten zijn jonge baby's geen probleem, maar worden ze erg eng en lastig wanneer ze meer gaan bewegen. Leer uw kinderen van jongs af aan dat katten geen speelgoed zijn en laat jonge kinderen nooit alleen met uw kat. 

*Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein. 
 
 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media