Lekkernijen. 
Als er met feestdagen allerlei lekkernijen op tafel gezet worden, vinden sommige mensen dat hun kat daar ook van mee mag eten. Voeding die voor mensen is bedoeld, bevat voor onze huisdieren vaak teveel calorieën, teveel zout en teveel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig, denk bijvoorbeeld aan chocola of noten. Als lekkernijen niet giftig zijn, kunnen ze wel overgewicht veroorzaken. Als u uw kat iets wilt geven kunt u beter een beperkt aantal kattensnoepjes geven met weinig calorieën of enkele brokjes die de kat normaal niet krijgt.

Huisdier cadeau geven.
Geef iemand nooit een huisdier cadeau, zeker niet als iemand er helemaal niet om vraagt. U kunt daarmee de ontvanger in een lastig pakket brengen. Als de ontvanger het dier niet wil hebben, moet het dier weer terug naar de verkoper, naar het asiel of wordt het in het ergste geval, ergens gedumpt. Dus hoe leuk uzelf huisdieren ook vindt, dring het anderen nooit op. Maar ook als iemand wel aangeeft graag een huisdier cadeau te krijgen kunt u beter heel terughoudend zijn. De keuze voor een huisdier is heel persoonlijk en kunt u beter overlaten aan de toekomstige eigenaar. Wat u wel kunt doen is speeltjes of verzorgingsproducten cadeau geven en daarna samen op zoek gaan naar het juiste huisdier. Het is soms erg moeilijk om kinderen te moeten teleurstellen, echter u blijft verantwoordelijk voor het dier. Als u bereid bent samen met uw kind veel tijd en aandacht aan het dier te schenken, kan een dier een heel positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.


Feestgevaren in december.

Kerstversiering. 
Een kerstboom in huis is erg gezellig, maar zorg wel voor een veilige boom voor uw kat. Dennennaalden zijn giftig en kunnen gaatjes veroorzaken in de darmwand. Versieringen in de kerstboom prikkelen het jachtinstinct van de kat, kies daarom bij voorkeur voor onbreekbare versieringen (plastic kerstballen, houten versieringen, enz.), zodat uw kat zich niet kan verwonden aan scherven. Hang geen eetbare versieringen, zoals kerstkransjes, in de boom, ze zijn ongezond / of giftig en in een poging om iets te bemachtigen kan uw kat de boom omver werpen. Als u metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is gevouwen. Een los haakje dat op de grond valt kan opgegeten worden en de darmwand doorboren. Versieringen kunt u beter met touwtjes in de kerstboom hangen. Kerstslingers zijn ook leuk speelgoed voor katten, maar worden helaas ook opgegeten. kerstslingers verteren niet en zorgen voor een verstopping in de darmen, hetgeen uiteindelijk leidt tot een darmperforatie. Ga onmiddellijk naar de dierenarts met uw kat, wanneer u vermoedt dat hij een kerstslinger heeft opgegeten, de dierenarts geeft uw kat dan een braakmiddel.

Kerstplanten.
De kerstster en hulst zijn twee voorbeelden van kerstplanten die giftig zijn voor katten. Wanneer uw kat van deze planten gegeten heeft, kan hij o.a. veel speeksel produceren, braken of diarree krijgen en niet willen eten. Raadpleeg altijd een dierenarts als u vermoedt dat uw kat van een giftige plant gegeten heeft.

Sfeerverlichting. 
Ben voorzichtig met elektrische kerstverlichting : stop de snoeren goed weg en doe de verlichting alleen aan als u goed toezicht kunt houden. Ook brandende kaarsen vormen een groot risico. Laat uw kat nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Sfeerverwarming. 
Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw kat als het haardvuur brandt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

Vuurwerk.
Informatie over dit onderwerp, vindt u in het artikel genaamd "vuurwerk", op deze site.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media