Hoe u uw kat kunt helpen grote hitte te verdragen
Aangezien de meeste katten van nature speels en actief zijn, is het beter dat u het spelen en rennen niet extra stimuleert als het erg warm is. Hoe minder energie uw kat verspilt, hoe minder last hij zal hebben van de hitte. Vermijd autoritten op zeer warme dagen, of houd ze zo kort mogelijk in een auto met airco. Meer dan soortgenoten die buiten komen, zal een kat die binnen blijft het op prijs stellen dat u hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis.Terwijl airconditioning een luxe is die temperatuurproblemen kan oplossen, vinden katten ventilatoren vaak niet prettig, zij blijven het liefst zo ver mogelijk uit de buurt. Zet op verschillende plaatsen in huis bakjes met water neer, dat is een tip voor alle dagen van het jaar, maar zeker voor warme dagen. Als katten buiten water kunnen drinken is het belangrijk dat het meerdere keren per dag ververst wordt, in warm water ontstaat snel blauwalg, waarvan mens en dier ziek worden. Blikvoer of versvoer geven, helpt ook om te zorgen dat uw kat voldoende vocht krijgt. Verandering van voer kan wel diarree veroorzaken, dat moet zeker met warm weer niet gebeuren, omdat er dan juist vochtverlies optreedt. Er zijn verschillende soorten koelmatten te koop. Koop voor een kat nooit een koelmat met koelvloeistof, omdat kattennageltjes kunnen zorgen voor lekkage van giftige koelvloeistof. Er zijn ook veilige koelmatten te koop, die alleen nat gemaakt moeten worden. De meeste katten liggen niet graag op een natte ondergrond, maar als uw kat dat wel wil is het een veilige manier van afkoelen.
Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt, moeten katten hijgen om de warmte naar buiten te werken. Door te hijgen gaan ze sneller in- en uitademen en verliezen zo vocht en warmte, ze kunnen namelijk niet transpireren zoals mensen dat doen. Ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetkussentjes, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. U ziet een kat niet zo vaak hijgen als een hond, dat komt omdat katten de hitte beter kunnen verdragen als honden. Bovendien slapen katten overdag veel, omdat ze zowel overdag als 's nachts actief kunnen zijn. Een kat gaat ook zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en is minder actief als het erg warm is. 

Risicodieren
Niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Bovendien zijn kittens en oude katten gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook obesitas is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Dat geldt ook voor hart- en longaandoeningen, die het afkoelende hijgen kunnen hinderen en beïnvloeden. Nierpatiënten hebben een grotere kans op uitdroging dan gezonde dieren. Katten die diabetes hebben moeten extra goed in de gaten gehouden worden, omdat koolhydraten sneller verbruikt worden. Tenslotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat invloed op zijn lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dat geval kan een extra borstelbeurt helpen zijn om de grote hoeveelheid haren te beperken.

Oververhitting
Katten raken niet snel oververhit als ze toegang hebben tot een koele ruimte. Toch kan het gebeuren dat uw kat oververhit raakt. Dat herkent u doordat hij gaat hijgen om zijn lichaamstemperatuur te laten dalen. Spoel uw kat nooit af met koud water, want het lichaam moet langzaam afkoelen. Wat u wel moet doen is een nat washandje of handdoek, dat gekoeld is met lauw water, op de buik onder de voetzooltjes en in de oksels koelen. Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Laat uw kat onderweg op een natte handdoek liggen, wanneer hij dat prettig vindt. wikkel hem niet in een natte handdoek, dat geeft een tegenovergesteld effect. De vacht wordt vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Koelen met natte handdoeken kan alleen op de voetkussentjes, in de oksels en op de buik 
Pas op met het geven van ijsjes : ze bevatten veel suiker en kunnen diarree veroorzaken. Diarree verhoogt de kans op uitdroging, zeker bij warm weer.

 * Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 * Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, niet ter vervanging van de dierenarts, raadpleeg daarom altijd een dierenarts.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media