Een kat is een vleeseter, zijn gebit is geschikt om prooien te vangen en te verscheuren. Kittens worden tandloos geboren, de eerste tanden en kiezen van het melkgebit komen 2 – 4 weken na de geboorte. Soms wordt een kitten geboren met een open verhemelte en kan daardoor o.a. niet goed drinken, controleer dat daarom meteen na de geboorte. Wanneer de kaken voldoende gegroeid zijn en er ruimte is voor de grotere elementen van het blijvend gebit, gaat de kat wisselen. Door de groei van het blijvend gebit, worden de wortels van het melkgebit opgelost en vallen de tanden en kiezen uit. De melktanden en kiezen worden vaak ingeslikt, waardoor de eigenaar ze zelden vindt. De achterste 4 kiezen komen alleen in het blijvend gebit door. Op de leeftijd van een half jaar, is het blijvend gebit volledig aanwezig. Een blijvend kattengebit bevat 30 elementen : 12 snijtanden, 4 hoektanden en 14 kiezen. Wanneer er na een half jaar nog elementen van het melkgebit aanwezig zijn, is het verstandig uw dierenarts te bezoeken en te overleggen of het verstandig is om het element te verwijderen. Zo'n element kan het doorkomen van een volwassen tand of kies in de weg staan, kan er voor zorgen dat het blijvend gebit scheef komt te staan en is een ideale plaats voor bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken. Soms komt het voor dat een kat een extra tand of kies heeft in zijn blijvend gebit, of het verstandig is om dat element te verwijderen hangt af van de plaats van dat element.

Herkenning gebits- en tandvleesproblemen.
- Stinkende adem.
- Verminderde eetlust, een kat zal niet snel stoppen met eten.
- Moeilijk kauwen.
- Met de poot langs de bek wrijven.
- Met de bek langs voorwerpen schuren.
- Op niet eetbare voorwerpen kauwen.
- Bloedend tandvlees.
- Kwijlen.
- Aanwezigheid van tandsteen.
- Schudden met de kop tijdens het eten.
- Gewichtsverlies.
- Zichzelf nauwelijks of niet wassen.
- Aan één kant kauwen.
- Algemeen ziek, minder actief.

Gebits- en kaakproblemen die regelmatig voorkomen bij katten.
Na een trauma, bijvoorbeeld een aanrijding of val van balkon, komen breuken van de kaak en afgebroken of losse elementen regelmatig voor. Ook scheefstand van de kaken of het gebit komt voor, dit geeft problemen met kauwen en vergroot de kans op ontstekingen. Achtergebleven wortelresten na het trekken van tanden of kiezen kunnen ook voor problemen zorgen. 

Tandplaque, tandvleesontsteking (gingivitis) en stomatis..
Tandplaque is een veel voorkomende aandoening. Tandplaque is een mengsel van bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is de ideale ruimte voor de groei van bacteriën. Door een natuurlijke afweerreactie van het lichaam ontstaat er een ontsteking in het tandvlees. Het is dierenartsen opgevallen dat steeds meer jonge katten tandvlees- en gebitsproblemen hebben door het calicivirus. 
Een ernstige en pijnlijke vorm van een ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies wordt stomatitis genoemd. De ontsteking kan soms tot achter in de keel aanwezig zijn. De precieze oorzaak van deze aandoening is onbekend. Een overdreven reactie op tandplaque en tandsteen kan een rol spelen, door een afwijking in het afweersysteem van deze katten. 
Een allergie, een vreemd voorwerp, FeLV , FiV, nierfalen en diabetes, zijn aandoeningen die vaak ook problemen in de bek veroorzaken  Door een bloedonderzoek kunnen onderliggende problemen duidelijk worden en eventueel behandeld worden. 
Behandeling : medicijnen kunnen de ziekte op korte termijn onder controle houden, maar op de lange termijn is dit onvoldoende. Het trekken van alle kiezen kan een oplossing zijn, maar verhelpt het probleem niet altijd. Vaak kunnen de tanden behouden blijven en worden de kiezen verwijderd. Katten kunnen prima eten, wanneer het tandvlees genezen is, zonder tanden en kiezen.

Tandsteen.
Tandsteen ontstaat wanneer er door het speeksel verkalking ontstaat in de tandplaque.Het ontstaat vooral op plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek.
De aanwezigheid van tandsteen verhoogt de kans op het ontstaan van gingivitis en parodontitis.


Parodontitis.
Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. We spreken dan van parodontitis. Dit kan leiden tot cariës en het terugtrekken van het tandvlees, waardoor wortels bloot komen te liggen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden en kiezen, omdat ze hun stevigheid in de kaak verliezen en uitvallen of getrokken moeten worden.

Tand resorptie ( werd voorheen Forl genoemd )..
Specifiek bij katten is er ook een andere oorzaak van tandproblemen, waarbij het eigen lichaam de cellen die het tandbeen en cement afbreken, gaat stimuleren. Er bestaan 2 varianten tand resorptie : type 1 en type 2. 
Bij type 1 is vaak ook parodontitis aanwezig : onherstelbare schade aan weefsels rondom de tand.  Dit is te zien bij de tandhals, net boven de tandvleesrand, die is ook vaak rood en ontstoken. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de aangetaste elementen. 
Bij type 2 ontstaan letsels bij de buitenkant van de wortel, met een lichte tandvleesontsteking. Dit proces verergert en breidt uit tot in de harde tandsubstantie. Zolang dit proces zich afspeelt onder de tandvleesrand en zal uw kat meestal niet veel last hebben. Wanneer dit letsel bij de tandhals komt, veroorzaakt dit veel pijn en zal het element verwijderd moeten. 
Een kat die last heeft van tand resorptie, heeft niet altijd last van type 1 of type 2, maar kan last hebben van beide types. 
Het verwijderen van een aangetast element is niet gemakkelijk, omdat de tandwortels nog stevig vastzitten. Een dierenarts doet er verstandig aan om deze patiënten te verwijzen naar een gespecialiseerde dierenarts / dierentandarts, omdat het verwijderen van deze aangetaste elementen specifiek materiaal en kunde vereist. Daarnaast is het belangrijk om röntgenfoto's te maken van het gehele gebit, om uitwendig onzichtbare tand resorptie te kunnen zien en behandelen. Tandplaque kan het proces van tand resorptie versnellen. 

Voorkomen van gebits-en tandvleesproblemen. 
Dat het voeren van brokken en vers vlees gebits- en tandvleesproblemen voorkomt is een fabel. Een feit is dat kauwen de speekselproductie stimuleert en speeksel een reinigende werking heeft. Dat betekent dat het kauwen op brokken of vers vlees en / of botjes wel een bijdrage levert aan het reinigen van het gebit. Problemen aan het gebit of tandvlees zijn erg pijnlijk, de meest katten knappen daarom erg op van een noodzakelijke gebitsbehandeling bij de dierenarts. Tandenpoetsen kan ook helpen om problemen te voorkomen. Ondanks dat zelfs dierenartsen het er over eens zijn dat tandenpoetsen bij een kat niet makkelijk is en zeer pijnlijk bij ontstekingen, vindt u hieronder tips om het misschien toch voor elkaar te krijgen. Als u het probeert doe het dan stapje voor stapje en breidt de tijd die u eraan besteedt ook langzaam uit.
Begin met de kat op schoot te nemen en voorzichtig enkele seconden de lip op te tillen. Verleng de onderzoekstijd, zodat het routine wordt. Strijk daarna met uw vingers over de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen. Dit stimuleert de speekselklieren en zodoende het zelfreinigende vermogen van de mondholte. Als dit goed gaat doet u hetzelfde aan de binnenkant van de wangen, eerst met de blote vingers, daarna met een vochtig gemaakt gaasje of doekje. Daarna kunt u aan de slag met een zachte kattentandenborstel. Kattentandenborstels hebben zachte haren en zijn bijtbestendig. Tandpasta voor mensen is niet geschikt, die is namelijk bedoeld om uit te spugen. Doorslikken kan bij katten leiden tot braken en/of diarree, bovendien vinden katten de mentholsmaak meestal vies. Er bestaat speciale dierentandpasta met een vleessmaak. Laat uw kat aan kattentandpasta wennen door die eerst met je vinger aan te brengen op het gebit.
Naast tandenpoetsen kunt u ook allerlei producten ( snoepjes,gel en poeder ) kopen die tandplaque helpen voorkomen en / of het gemakkelijker maken om het te verwijderen. De meningen van dierenartsen over de werking van deze producten zijn verdeeld.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts, neem altijd contact op met een dierenarts.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media