Allergische bronchitis komt regelmatig voor bij de kat. Bijna altijd zijn katten met allergische bronchitis normaal actief, eten goed en niet benauwd. In de meeste gevallen uit het zich door hoesten. Vaak wordt dit hoesten verward met een dwarszittende haarbal. Een haarbal wordt op den duur uitgebraakt, bij astma of bronchitis probeert een kat slijm op te hoesten om het vervolgens door te slikken, dan is het "weg".

Astma is een allergische aandoening van de luchtwegen en bronchitis een infectie van de luchtwegen. De luchtwegen van een kat met astma reageren op prikkels waarop normale longen niet zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt. Ook overgewicht speelt een rol bij astma. Als reactie zwelt de wand van de luchtweg op, wordt er veel vocht geproduceerd en knijpen de luchtwegen samen. Hierdoor ontstaat een vernauwing of verstopping van de luchtwegen die zich uit als een astma-aanval, waarbij de kat moeite heeft genoeg lucht binnen te krijgen.

Symptomen van astma en bronchitis :
- meestal een droge, als kennelhoest klinkende, hoest.
- soms een vochtige reutelende hoest.
- als uw kat hoest, kan hij met zijn kop op de grond liggen met zijn voorpoten gespreid.
- bij astma zijn op een longfoto vaak de zgn. met slijm gevulde donuts te zien.
- uw kat kan snel, piepend ademen en benauwd zijn.

Hoe kunt u de klachten verminderen ?
De dierenarts kan een behandeling starten, maar u kunt ook een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld sigarettenrook vermijden in uw huis, kattenbakkorrels gebruiken die niet niet zo erg stuiven, geen spuitbussen zoals deodorant of wc-verfrisser gebruiken of schoonmaakmiddelen zoals antikal in het bijzijn van uw kat. Vloerbedekking, gordijnen en een stoffen bankstel zijn voorbeelden van stofnesten die niet aan te raden zijn in de omgeving van een kat die chronisch last heeft van zijn luchtwegen. Als uw kat te dik is kan afslanken. onder begeleiding van een dierenarts, ook helpen om de klachten te verminderen. Een badkamer of doucheruimte waarin zich stoom bevindt kan voor verlichting van de klachten zorgen als uw kat hoest of benauwd is.

Medicatie :
- Prednisolon, Dexoral, Moderin enz., tabletten of injecties.
- Ventolin ( Salbutamol ), drankje. Niet gebruiken als uw kat een hartprobleem heeft.
- Antibioticum bij een infectie.
- Medicatie in een inhalator bijv. Flixotide en / of Ventolin.

Het voordeel van het gebruik van een inhalator ( puffer ) is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden en indien nodig luchtweg verwijdende medicijnen. De rest van het lichaam wordt dus niet belast met de schadelijke gevolgen van deze medicatie. Bijwerkingen van Prednisolon en Dexoral tabletten of injecties zijn o.a. overgewicht, een weinig actieve kat, kans op diabetes, onderdrukking van het afweersysteem en het krijgen van de ziekte van Cushing. Soms ontstaat er een uitslag op de plaats waar het masker tegen de huid aankomt. Om dit te voorkomen kunt u de snuit van de kat na gebruik van de inhalator reinigen met een vochtige doek. Ook is er een kans op een schimmelinfectie in de keelholte, de kans hierop verkleind als u uw kat eten of drinken geeft na het inhaleren. Een kat laten inhaleren lijkt misschien een groot probleem, maar vaak blijkt het goed te gaan. U kunt een babyinhalator gebruiken voor uw kat, maar een aerokat is een speciaal voor katten gemaakte inhalator die beter op een kattensnuit past.

In het volgende filmpje kunt u zien hoe u de aerokat moet gebruiken, vergeet u niet om uw kat te belonen met een kattensnoepje na zijn inhalatie.

http://www.youtube.com/watch?v=LqbNSsu7IaA

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts, neem altijd contact op met een dierenarts.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media