Een kat heeft een carnivoren gebit, dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi te vangen en te verscheuren. Kittens worden tandloos geboren, de eerste tanden en kiezen van het melkgebit komen 2 – 4 weken na de geboorte. Het blijvend gebit gaat zich verder ontwikkelen wanneer de kaken voldoende gegroeid zijn en er ruimte is voor de grotere elementen van het blijvend gebit. Wanneer de kat een half jaar oud is, is het blijvend gebit volledig aanwezig. Door de groei van het blijvend gebit worden de wortels van het melkgebit opgelost en valt het uit. Wanneer er na een half jaar nog melktanden aanwezig zijn, is het verstandig uw dierenarts te bezoeken. Een melktand kan het doorkomen van een volwassen tand in de weg staan. Wanneer de melktand en volwassen tand aanwezig zijn is dat een plaats waar makkelijk bacteriën achterblijven die o.a. ontstekingen veroorzaken.

Herkenning gebits- en tandvleesproblemen.
- Stinkende adem
- Verminderde eetlust.
- Moeilijk kauwen.
- Met de poot langs de bek wrijven.
- Met de bek langs voorwerpen schuren.
- Op niet eetbare voorwerpen kauwen.
- Bloedend tandvlees.
- Kwijlen.
- Aanwezigheid van tandsteen.
- Schudden met de kop tijdens het eten.
- Gewichtsverlies.
- Zichzelf nauwelijks of niet wassen.

Tandplaque, tandvleesontsteking en gingivitis.
Tandplaque is een veel voorkomende aandoening. Tandplaque is een mengsel van bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is de ideale ruimte voor de groei van bacteriën. Door een natuurlijke afweerreactie van het lichaam ontstaat er een ontsteking in het tandvlees. Het is dierenartsen opgevallen dat steeds meer jonge katten tandvlees- en gebitsproblemen hebben door het calicivirus. 
Een ernstige en pijnlijke vorm van een ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies wordt gingivitis genoemd. De ontsteking kan soms tot achter in de keel aanwezig zijn. De precieze oorzaak van deze aandoening is onbekend. Een overdreven reactie op tandplaque en tandsteen kan een rol spelen, door een afwijking in het afweersysteem van deze katten. 
Een allergie, een vreemd voorwerp, FeLV , FiV, nierfalen en diabetes, zijn aandoeningen die vaak ook problemen in de bek veroorzaken  Door een bloedonderzoek kunnen onderliggende problemen duidelijk worden en eventueel behandeld worden. 
Behandeling : medicijnen kunnen de ziekte op korte termijn onder controle houden, maar op de lange termijn is dit onvoldoende. Het trekken van alle kiezen neemt de pijn vrijwel meteen weg en houdt de ziekte ook op langere termijn onder controle. Vaak kunnen de tanden behouden blijven en worden de kiezen verwijderd. Katten kunnen prima eten, wanneer het tandvlees genezen is, zonder tanden en kiezen.

Tandsteen.
Tandsteen ontstaat wanneer er door het speeksel verkalking ontstaat in de tandplaque.Het ontstaat vooral op plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek.
De aanwezigheid van tandsteen verhoogt de kans op het ontstaan van gingivitis en parodontitis.


Parodontitis.
Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. We spreken dan van parodontitis. Dit kan leiden tot cariës en het terugtrekken van het tandvlees, waardoor wortels bloot komen te liggen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden en kiezen, omdat ze hun stevigheid in de kaak verliezen en uitvallen of getrokken moeten worden.

Tand resorptie ( werd voorheen Forl genoemd )..
Specifiek bij katten is er ook een andere oorzaak van tandproblemen, waarbij het eigen lichaam de cellen die het tandbeen en cement afbreken, gaat stimuleren. Er bestaan 2 varianten tand resorptie : type 1 en type 2. 
Bij type 1 is vaak ook parodontitis aanwezig : onherstelbare schade aan weefsels rondom de tand.  Dit is te zien bij de tandhals, net boven de tandvleesrand, die is ook vaak rood en ontstoken. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de aangetaste elementen. 
Bij type 2 ontstaan letsels bij de buitenkant van de wortel, met een lichte tandvleesontsteking. Dit proces verergert en breidt uit tot in de harde tandsubstantie. Zolang dit proces zich afspeelt onder de tandvleesrand en zal uw kat meestal niet veel last hebben. Wanneer dit letsel bij de tandhals komt, veroorzaakt dit veel pijn en zal het element verwijderd moeten. 
Een kat die last heeft van tand resorptie, heeft niet altijd last van type 1 of type 2, maar kan last hebben van beide types. 
Het verwijderen van een aangetast element is niet gemakkelijk, omdat de tandwortels nog stevig vastzitten. Een dierenarts doet er verstandig aan om deze patiënten te verwijzen naar een gespecialiseerde dierenarts / dierentandarts, omdat het verwijderen van deze aangetaste elementen specifiek materiaal en kunde vereist. Daarnaast is het belangrijk om röntgenfoto's te maken van het gehele gebit, om uitwendig onzichtbare tand resorptie te kunnen zien en behandelen. Tandplaque kan het proces van tand resorptie versnellen. 

Voorkomen van gebits-en tandvleesproblemen. 
Vers voeren, vooral vlees met botjes kan helpen om gebits-en tandvleesproblemen te voorkomen.Tandenpoetsen kan ook helpen om problemen te voorkomen. Ondanks dat zelfs dierenartsen het er over eens zijn dat tandenpoetsen bij een kat niet makkelijk is en zeer  pijnlijk bij ontstekingen, hieronder tips om het misschien toch voor elkaar te krijgen.
Begin met de kat op schoot te nemen en voorzichtig enkele seconden de lip op te tillen. Verleng de onderzoekstijd, zodat het routine wordt. Strijk daarna met uw vingers over de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen. Dit stimuleert de speekselklieren en zodoende het zelfreinigende vermogen van de mondholte. Als dit goed gaat doet u hetzelfde aan de binnenkant van de wangen, eerst met de blote vingers, daarna met een vochtig gemaakt gaasje of doekje. Daarna kunt u aan de slag met een zachte kattentandenborstel. Kattentandenborstels hebben zachte haren en zijn bijtbestendig. Tandpasta voor mensen is niet geschikt, die is namelijk bedoeld om uit te spugen. Doorslikken kan bij katten leiden tot braken en/of diarree, bovendien vinden katten de mentholsmaak meestal vies. Er bestaat speciale dierentandpasta met een vleessmaak. Laat uw kat aan kattentandpasta wennen door die eerst met je vinger aan te brengen op het gebit.
Naast tandenpoetsen kunt u ook allerlei producten ( snoepjes,gel en poeder ) kopen die tandplaque helpen voorkomen en / of het gemakkelijker maken om het te verwijderen. De meningen over de werking van deze producten zijn verdeeld.

Dit artikel is geen vervanging van de dierenarts, neem altijd contact op met uw dierenarts.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum. Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media


DMC Firewall is a Joomla Security extension!