Er kunnen allerlei oorzaken waardoor een kat niet of nauwelijks eet, daarom is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Het is belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht, neem na 1 dag niet of weinig eten contact op met uw dierenarts. Gaat uw kat ondanks de behandeling nog niet eten, dan moet u gaan dwangvoeren om o.a. leververvetting te voorkomen. Wat is leververvetting : als een kat niet eet gaat het lichaam over op het verbranden van lichaamsvet. Om onverklaarbare reden gaat een kat het afgebroken lichaamsvet weer opslaan in de lever i.p.v. het om te zetten in energie. Omdat de levercellen hun eigenlijke functie niet meer kunnen uitvoeren, leidt dit tot leverfalen met de dood als gevolg ,wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Ga niet dwangvoeren voordat uw dierenarts uw kat onderzocht heeft, onder bepaalde omstandigheden ( bijv. onderkoeling ) kan dwangvoeren namelijk meer schade aanrichten dan goed doen.

Wat u kunt doen om uw kat te laten eten, voordat u gaat dwangvoeren :
- het zachtvoer verwarmen, waardoor het sterker gaat ruiken.
- Recovery van Royal Canin of A/d van Hills geven, dit vinden de meeste katten lekker. 
- Een ander merk natvoer geven, bijv. Gourmet mousse dat vinden veel katten lekker.
- Overleg met uw dierenarts of eetlustopwekkende medicatie een optie is.  
- Overleg met uw dierenarts of medicatie tegen misselijkheid kan helpen. 
- Natvoer op het bekje of voorpoot smeren, veel katten zullen het dan oplikken.   
                                                                                                                                    
Dwangvoeren
Wanneer u moet gaan dwangvoeren, kunt u dit het doen met Recovery van Royal Canin of A/d van Hills, verkrijgbaar bij de dierenarts. Ook kunt u een ander merk natvoer gebruiken in de vorm van mousse, of het natvoer dat u normaal geeft mengen met water en er in een mixer of blender mousse van maken. Dit voer kunt u met uw vinger in de wangzak van de kat smeren. Ook kunt u het mengen met lauw water en met een injectiespuit ( zonder naald ) in de wangzak spuiten. Het is belangrijk dat uw kat rechtop zit en u kleine hoeveelheden tegelijk geeft. Leg uw kat niet op zijn rug en spuit het voer niet in zijn keel, de kans op verslikken is dan erg groot. Op de verpakking van het voer kunt u lezen hoeveel uw kat moet eten. Verdeel de noodzakelijke hoeveelheid dwangvoer per 24 uur in kleine porties en probeer om de 4 uur te voeren. Blijf proberen of uw kat zelf eet, bied het regelmatig aan en zorg dat er altijd voer staat. Als u blijft dwangvoeren als uw kat zelf weer zou willen of kunnen eten, heeft hij geen honger en gaat niet eten. Houd wel goed in de gaten of  hij voldoende eet, zodat u op tijd weer kunt gaan dwangvoeren of weinig zelf eten kunt combineren met dwangvoeren. Met Nutribound of Recovery Liquid, een vloeibare smakelijke oplossing, kunt u uw kat ondersteunen om aan te sterken. Voor kittens is speciale kittenvoeding verkrijgbaar bij de dierenarts om te dwangvoeren. 

Sondevoeding
Wanneer uw kat niet zelf gaat eten en dwangvoeren niet lukt is sondevoeding de enige oplossing. Uw dierenarts zal dan een sonde aanbrengen .Vaak is opname in de dierenkliniek dan noodzakelijk.

Dit artikel is geen vervanging van de dierenarts, neem altijd contact op met uw dierenarts.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, kunt u die stellen op het forum. Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Wie is er online

We hebben 275 gasten en geen leden online


DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd