FeLV (Feline Leukemie Virus). FeLV is een virusziekte die het immuunsysteem aantast, de weerstand wordt minder, hierdoor wordt de kat erg gevoelig voor infecties. Daarnaast activeert het virus de vorming van tumoren. Niet elke geïnfecteerde kat wordt meteen ziek, maar kan wel andere katten besmetten. Slechts een enkele keer kan het immuunsysteem van een kat het virus opruimen, vaak overlijdt een kat vroeg of laat aan een infectie die het immuunsysteem niet kan bestrijden. Er bestaat een enting voor deze ziekte, maar die wordt niet standaard gegeven, de meningen van dierenartsen over de werking van deze enting zijn verdeeld.

Besmetting.
FeLV kan worden overgedragen door vechten, seksueel contact, niezen, elkaars vacht verzorgen en eten en drinken uit dezelfde bakjes. Ongeboren kittens kunnen in de baarmoeder al geïnfecteerd raken. 

Symptomen.
Veel voorkomende symptomen zijn : koorts, lusteloos, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede, tumoren en leukemie. 

Diagnose.
Van dieren die verdacht worden van een FeLV-infectie wordt een bloedmonster genomen. Via een SNAP- test is binnen 15 minuten bekend of de kat besmet is. Veel dierenartsen adviseren om het bloed voor de zekerheid ook door te sturen naar het laboratorium. Als de test positief is, kan het zijn dat de besmetting zich in de acute fase bevindt en dan is er een kleine kans dat het virus opgeruimd wordt door het immuunsysteem van de kat. Het is dan wel belangrijk om de kat te isoleren, om een eventuele besmetting te voorkomen, en na 3 maanden opnieuw te testen. 

Behandeling.
Er is geen medicatie om FeLV te genezen. Wat u wel kunt / moet doen, wanneer uw kat besmet is met FeLV :
- ziekteverschijnselen zo goed mogelijk behandelen.
- Geen nieuwe kat in huis nemen.
- Uw kat laten castreren als dit nog niet gebeurd is.
- Andere katten in huis laten testen.
- Kat binnen houden, zodat andere katten niet besmet worden.
- Weerstand zo goed mogelijk houden, goed eten en goed vaccineren.
- Wanneer uw kat buiten kwam is het verstandig om katteneigenaren in de buurt te informeren.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

 

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media