In een normaal oor worden de geluidsgolven opgevangen door de zenuwen in het oor en omgezet naar prikkels die worden doorgegeven aan de hersenen. Doofheid bij katten kan verschillende oorzaken hebben o.a.: oormijt, oorsmeer, oorontsteking, bloedoor, scheurtje in trommelvlies of een aangeboren afwijking. Wanneer u vermoedt dat uw kat doof is het is belangrijk dat de dierenarts het oor inwendig en uitwendig goed bekijkt. Als er door de dierenarts geen oorzaak gezien wordt voor de doofheid, kan uw kat last hebben van aangeboren doofheid. U kunt dan besluiten een Baertest (Brainstem Auditory Evoked Response) te laten doen, om te weten of uw kat daadwerkelijk doof is. Wanneer u thuis de stofzuiger aanzet en uw kat niet reageert, is de kans ook zeer groot dat hij doof is. 

Aangeboren doofheid en vacht- en oogkleur.
Bij katten die helemaal wit zijn, is het W(it) gen dominant. Dit gen zorgt ervoor dat de vacht ongekleurd is. Witte katten kunnen verschillende kleuren ogen hebben waaronder blauwe ogen. Wanneer witte katten twee blauwe ogen hebben bestaat de kans dat de kat erfelijk belast is met doofheid. Ook witte katten waarvan één oog blauw gekleurd is kunnen doof zijn door een erfelijke afwijking.
Dit dominant W-gen bepaalt echter niet alleen de vachtkleur, maar speelt ook een rol bij de ontwikkeling van het gehoor. Bij erfelijke doofheid wordt de bloedtoevoer naar het middenoor verstoord in de 3 – 4 week na de geboorte. Daardoor worden de tasthaartjes in het middenoor aangetast. Vijf weken na de geboorte is de kat dan volledig doof aan één of beide oren. Vanaf zes weken kan de Baertest uitgevoerd worden.

De Baertest.
Bij de Baertest wordt er onder elk oor en op de kop van de kat een dun naaldje met een elektrode bevestigd. In het te testen oor wordt een oordopje geplaatst. Via het oordopje wordt door klikgeluiden het trommelvlies in beweging gebracht. Via de elektroden wordt op een computerscherm de hersenactiviteit zichtbaar. Wanneer er scherpe pieken te zien zijn is de kat horend. De Baertest is niet pijnlijk voor de kat, maar meestal wordt er een roesje gegeven om verstoring van het beeld door beweging te voorkomen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media