Het woord chiropractie komt uit het Grieks en betekent : “ met de handen doen “.

Chiropractie is een manuele behandelwijze,die kan worden toegepast bij vele acute en chronische gezondheidsproblemen, bij alle gewervelde dieren. Chiropractie is geen vervanging van de traditionele diergeneeskunde, maar kan een aanvulling zijn bij o.a. onderstaande problemen :

- Acute nek – of rugklachten.
- Problemen met bewegen bijv. weigeren te spelen of ergens op of af te springen.
- Heup of elleboog dysplasie.
- Slijtage.
- Chronische incontinentie en maag/darmproblemen.

De gevonden problemen kunnen op twee manieren behandeld worden: 
- mobilisatie: hierbij wordt het gewricht bewogen binnen het normale bewegingsbereik.
- manipulatie: hierbij wordt een korte, snelle kracht uitgeoefend op een specifieke plaats zo dicht mogelijk bij het gewricht.
Deze technieken corrigeren een afwijkende stand en herstellen de beweeglijkheid. De spieren rond de gewrichten worden anders belast, waardoor uw kat de eerste dagen wat spierpijn kan hebben. Het is daarom verstandig de eerste dagen, na een behandeling gedoseerd te laten bewegen.

Chiropractor is geen beschermd beroep, dit betekent dat iedereen zich kan voordoen als chiropractor voor dieren, zonder gedegen opleiding. In Nederland is het niet mogelijk deze opleiding te volgen. In Europa waakt de IVAC ( International Veterinary Chiropractic Association ) over de kwaliteit voor chiropractie voor dieren. Een chiropractor met een IVCA certificatie heeft een universitaire opleiding voor dierengeneeskunde afgerond, of humane chiropractie en is geslaagd voor een opleiding veterinaire chiropractie bijv. in Engeland.

* Tip : vraag of de chiropractor ervaring heeft met het behandelen van katten en / of het probleem van uw kat, alvorens u een afspraak maakt voor een behandeling.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts, neem altijd contact op met een dierenarts.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media