Fysiotherapie  en chiropractie bieden ook voor katten mogelijkheden om herstel bij medische problemen te optimaliseren.

Fysiotherapie
Een kat door een fysiotherapeut laten behandelen, wordt door veel katten geaccepteerd. De plaats van behandeling hangt af van de voorkeur van de kat ; de plek waar de kat zich het prettigst voelt, op de schoot van de eigenaar, op de behandeltafel, of op de grond. Binnen het behandelplan kan gebruik gemaakt worden van apparatuur, massage en oefentherapie. Het lukt niet om een kat op commando rondjes te laten lopen, maar het voordeel bij een kat is dat deze zich door zijn nieuwsgierigheid en lenigheid, zelf heel goed revalideert. Aaien vinden de meeste katten prettig, maar van massage willen ze vaak niets weten. Toch zijn er bepaalde technieken om een kat te behandelen die ook aan de eigenaar geleerd kunnen worden en dus thuis in de vertrouwde omgeving uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer u vragen heeft over dierenfysiotherapie, kunt u contact opnemen met de NVFD, website : www.nvfd.nl 

 

Chiropractie
Het woord chiropractie komt uit het Grieks en betekent : “ met de handen doen “. Chiropractie is een manuele behandelwijze,die kan worden toegepast bij vele acute en chronische gezondheidsproblemen, bij alle gewervelde dieren.
Medische problemen kunnen op twee manieren behandeld worden: 
- mobilisatie: hierbij wordt het gewricht bewogen binnen het normale bewegingsbereik.
- manipulatie: hierbij wordt een korte, snelle kracht uitgeoefend op een specifieke plaats zo dicht mogelijk bij het gewricht.
Deze technieken corrigeren een afwijkende stand en herstellen de beweeglijkheid. De spieren rond de gewrichten worden anders belast, waardoor uw kat de eerste dagen wat spierpijn kan hebben. Het is daarom verstandig de eerste dagen, na een behandeling gedoseerd te laten bewegen.

Chiropractor is geen beschermd beroep, dit betekent dat iedereen zich kan voordoen als chiropractor voor dieren, zonder gedegen opleiding. In Nederland is het niet mogelijk deze opleiding te volgen. In Europa waakt de IVAC ( International Veterinary Chiropractic Association ) over de kwaliteit voor chiropractie voor dieren. Een chiropractor met een IVCA certificatie heeft een universitaire opleiding voor dierengeneeskunde afgerond, of humane chiropractie en is geslaagd voor een opleiding veterinaire chiropractie bijvoorbeeld. in Engeland.

* Tip : vraag of de fysiotherapeut of chiropractor ervaring heeft met het behandelen van katten en / of het probleem van uw kat, alvorens u een afspraak maakt voor een behandeling.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op deze onderwerpen, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media