Het Feline Immunodefiëntie Virus, vertoont veel gelijkenis met HIV, zoals het bij mensen voorkomt en wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. Het slepende verloop, de afname van weerstand is en het ontstaan van aids, zijn overeenkomstig. FIV. is niet overdraagbaar van kat naar mens of naar andere diersoorten.

Virusoverdracht.
Het virus wordt meestal van de ene op de andere kat overgedragen door vecht - en bijtwonden, via het speeksel en bloed. Elke kat kan op elke leeftijd besmet worden, maar wordt vaak zichtbaar bij katten ouder dan 5 jaar. Dit komt omdat er lange tijd tussen infectie en uitbraak van de ziekte kan zitten. Niet gecastreerde katers die buiten komen, lopen het grootste risico om besmet te worden, wanneer zij tijdens territoriumgevechten bijtwonden oplopen. Tijdens een dekking wordt de poes vaak door de kater in haar nek gebeten. Een poes kan op deze manier besmet raken door een geïnfecteerde kater, ook bij zwerfkatten komt FIV vaker voor. Besmetting van kittens in de baarmoeder of door drinken van moedermelk, komt ook voor.

Symptomen.
Katten die besmet zijn met FIV, zijn door hun gebrek aan weerstand erg vatbaar voor infecties en virussen. In de eerste fase, ( 2 - 6 maanden na infectie ) kan het zijn dat de volgende klachten zichtbaar zijn : koorts, vergrote lymfeknopen, diarree, bloedarmoede, maar het kan ook zijn dat er geen klachten zijn in deze fase. Maanden tot jaren later kan een kat gaan afvallen, diarree hebben, gebitsproblemen, zweren in de bek en ontstekingen in de luchtwegen en urinewegen. In de laatste fase functioneert het afweersysteem niet meer.

Diagnose.
D.m.v. een bloedonderzoek kan de diagnose gesteld worden. De aanwezigheid van FIV specifieke antilichamen in een SNAP- test, kan een besmetting met FIV aantonen. Het is echter verstandig bij een positieve test, het bloed ook op te sturen naar het laboratorium. Het komt namelijk een enkele keer voor dat een gezonde kat positief getest wordt met de snaptest.

Behandeling.
Helaas bestaat er geen therapie die FIV geneest. Het proberen te voorkomen van infecties is het belangrijkste wat u kunt doen. Ondersteunende medicijnen bij allerhande infecties is noodzakelijk, bijv. antibiotica bij bacteriële infecties. Door het geven van ondersteunende medicijnen kunnen sommige katten met FIV nog enkele jaren een katwaardig bestaan leiden. Uiteindelijk zullen de complicaties te talrijk en ernstig worden en zal besloten moeten worden tot euthanasie.

Besmettingsgevaar.
Een met FIV  besmette kat moet binnen gehouden worden, dit i.v.m. met het besmettingsgevaar tijdens gevechten met andere katten. Andere katten binnen een huishouden lopen alleen kans op besmetting door een bijtwond of vechtwond. Uiteraard is fokken met een geïnfecteerde kat uitgesloten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein

 


 
 
 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media