Castreren of steriliseren van een poes :
In Nederland worden katten meestal gecastreerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Dat een poes pas gecastreerd kan worden na haar eerste nestje is onjuist en gelukkig bij de meeste mensen bekend inmiddels. Ook moeten wachten tot een poes een keer krols geweest is, is een fabel. Poezen kunnen ook stil krols zijn en daardoor zwanger worden, voordat een eigenaar in de gaten heeft dat de poes vruchtbaar is. Vaak wordt er vanuit gegaan dat een poes pas krols wordt in het voorjaar als het warmer weer wordt, ook dit is een fabel er worden steeds vaker ook in de wintermaanden kittens geboren. In Nederland wordt een poes bijna altijd gecastreerd, haar eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als dat om medische redenen noodzakelijk is, de juiste onbekende benaming hiervoor is een hysterectomie.  Bij een sterilisatie worden de eierstokken onderbroken en wordt de poes nog krols daarna. Er bestaat voor poezen ook een zogenaamde poezenpil, die 1x per week gegeven moet worden. De poezenpil geven is niet zonder risico ; het verhoogt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren, baarmoederontsteking, suikerziekte en kan voor overgewicht zorgen. Vergeten de poezenpil aan de poes te geven, behoort ook tot de risico's. Het is zeker af te raden om een poes zwanger te laten worden voor de leeftijd van 2 jaar, eerder zwanger worden kan de gezondheid van de poes en de kittens in gevaar brengen. Voor een te jonge poes kan bevallen en het grootbrengen van kittens een groot probleem zijn, omdat het eigenlijk een kitten met kittens is.

Castratie van een kater :
Niet gecastreerde katers leggen grote afstanden af op zoek naar een poes en vechten regelmatig, met als gevolg wonden die kunnen gaan ontsteken en een grotere kans op overdracht van besmettelijke ziekten tijdens de gevechten. Wanneer een kater geslachtsrijp is kan hij gaan sproeien om zijn territorium af te bakenen. Dit sproeien verdwijnt niet altijd door de castratie als er daarvoor ook al gesproeid werd en het aangeleerd gedrag geworden is, dus sproeien voorkomen is een betere optie. Het is een fabel dat alleen katers sproeien, poezen sproeien ook. Katten kunnen ook gaan sproeien door een medisch probleem of proberen u duidelijk te maken dat ze zich niet prettig voelen, omdat ze iets in hun omgeving niet prettig vinden. Als dit het geval is, is castratie geen oplossing.

Tegenwoordig komen er steeds meer voorstanders van vroeg castreren : castratie van een kitten wanneer het tussen de 8 en 16 weken oud is. Dit gebeurt vooral bij kittens die in de kattenopvang opgroeien, om voortplanting na adoptie te voorkomen. Werknemers binnen de kattenopvang weten namelijk als geen ander hoeveel katten op zoek zijn naar een gouden mandje. Zonder castratie blijft het dweilen met de kraan open voor hen. De verplichting van castratie bij adoptie van een kat wordt regelmatig niet of te laat opgevolgd en is daardoor geen garantie dat voortplanting wordt voorkomen. Fokkers kunnen ook besluiten tot vroeg castreren om het doorgeven van een erfelijke aandoening te voorkomen of om te voorkomen dat een kitten later gebruikt wordt om mee te fokken.

Tegenstanders van vroeg castreren beweren o.a. dat  :
- het zielig is, omdat een kitten nog zo klein is.
- narcose middelen en pijnmedicatie gevaarlijk zijn voor kittens.
- ze niet lang nuchter mogen zijn. 
- vroeg castreren de groei belemmert.
- de urinebuis kleiner blijft en dat de kans op verstopping vergroot.

Voorstanders van vroeg castreren beweren o.a. dat :
 - vroeg castreren een garantie is om voortplanting te voorkomen.
 - het fijn is om met de moederpoes en nestgenootjes bij de dierenarts te zijn. 
 - de kleintjes sneller herstellen dan een ouder kitten.
 - een dierenarts tegenwoordig over veilige narcose middelen beschikt, ook voor kittens. 
 - er veilige pijnbestrijding beschikbaar is voor kittens.
 - de kittens niet lang van te voren nuchter hoeven te zijn.
 - ervaring en wetenschappelijke studies aantonen, dat de groei niet belemmerd wordt.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, niet ter vervanging van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media