Ouderdom komt vaak met gebreken, ook bij katten, maar uw kat hoeft niet te leren leven met alle ouderdomsgebreken. Vanaf 8 jaar kat wordt uw kat senior genoemd. Het is altijd verstandig om hem jaarlijks door een dierenarts te laten controleren, maar zeker voor een oudere kat is dit belangrijk. Bij vele dierenartsen kunt u terecht voor een zogenaamde seniorencheck. Vaak kan een dierenarts met medicatie, aangepaste voeding of voedingssupplementen en verzorgingstips, de pijn en het ongemak van ouderdomsklachten verhelpen of  verminderen.

Ouderdomsverschijnselen bij een kat:
De nieren kunnen minder goed gaan functioneren, een nierdieet kan dan noodzakelijk zijn. Soms gaan hart en longen minder goed functioneren, krijgt de kat last van een verhoogde schildklierfunctie of een leveraandoening. Bloedonderzoek is noodzakelijk om deze problemen vast te stellen of uit te sluiten. Oudere katten kunnen ook last hebben van een verhoogde bloeddruk. De dierenarts kan de bloeddruk meten, een te hoge bloeddruk kan een vertekend beeld geven, omdat de verhoging veroorzaakt wordt door stress bij een bezoek aan de dierenarts. De zintuigen gaan achteruit, staar komt bijvoorbeeld ook bij katten voor. Ook het gehoor, de smaak en reuk kunnen achteruit gaan.

Een bejaarde kat heeft het eerder koud, omdat zijn vacht vaak dunner wordt en de bloedcirculatie minder wordt. Oudere katten bewegen vaak ook minder en worden stram en stijf. Zorg daarom dat het niet te koud is in huis wanneer u niet thuis bent, laat de verwarming aan.

Overgewicht is niet goed voor een kat, zeker niet voor een senior kat. De kans op diabetes is groter bij overgewicht en de gewrichten worden zwaarder belast door overgewicht. Een kat af laten vallen is niet makkelijk en mag zeker ook niet te snel gaan, het is daarom verstandig het afvallen te laten begeleiden door een dierenarts of een dierenartsassistente. 

Een oudere kat wordt wat slomer dan een jonge kat en gaat meer slapen, hetgeen niet betekent dat hij niet meer wil spelen.Het leer- en aanpassingsvermogen gaat achteruit, waardoor het moeilijker wordt de kat een ander thuis te geven, zelfs verhuizen met de familie is moeilijk. Benader een oude kat voorzichtig, hij kan schrikken als hij u niet goed hoort of ziet. Ook de verhouding met zijn soortgenoten kan verstoord raken, omdat hij hen niet goed hoort of ziet of niet meer de hele dag wil/kan spelen en dit kan leiden tot conflicten. Soms wordt een oude kat onzindelijk, ga dan altijd naar de dierenarts, het kan namelijk een medisch probleem zijn dat te verhelpen is. Zichzelf wassen kan moeilijker zijn, met als gevolg dat de vacht er minder mooi uit gaat zien, u kunt uw kat dan helpen door hem vaker te borstelen.

Artrose en gewrichtsontsteking kunnen slijtageverschijnselen zijn, maar daardoor niet minder pijnlijk. Gewrichtsontsteking zorgt voor chronische pijnklachten. Medicatie kan de pijnklachten en de ontstekingen verminderen.

Gebitsproblemen komen vaker voor bij oudere katten dan bij jonge katten. Ideaal zou zijn de tanden van uw kat te poetsen, maar zelfs deskundigen geven toe dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Schoonmaken van het gebit door een dierenarts kan gebits- en tandvleesproblemen zoveel mogelijk helpen voorkomen.

Oudere katten kunnen ook last krijgen van dementie. Kenmerken van dementie zijn o.a. hard miauwen, doelloos rondwandelen, onzindelijkheid, uw kat gaat ergens doelbewust op af en weet niet meer wat hij ging doen. Cholodin is een medicijn dat kan helpen bij dementie, informeer hiervoor bij uw dierenarts.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media