Bij een patella luxatie raakt de knieschijf buiten zijn normale spoor. De patella of knieschijf is een beentje in de dijbeenspier, dat ervoor zorgt dat de dijbeenspier soepel over de knie kan glijden. Met zijn dijbeenspier kan een kat zijn poot strekken.

De knieschijf wordt op zijn plaats gehouden door:
- de kniepees die van de knieschijf naar het scheenbeen loopt.
- de dijbeenspier.
- de kom; een gleuf in het dijbeen.
- twee bandjes die aan beide kanten van de knieschijf vastzitten.
De knieschijf kan naar de binnenkant, de buitenkant of beide kanten verschuiven. Op het moment dat de knieschijf verschuift ( uit de kom schiet ), is het onmogelijk de poot te belasten. Een kat die last heeft van patella luxatie tilt zijn poot hoog op tijdens het lopen en loopt met een stijve, stramme poot. Dit doet hij alleen als zijn knieschijf naast de gleuf ligt waar hij eigenlijk hoort te liggen, op andere momenten loopt, rent en springt de kat normaal ( bij graad 1 en 2 ). In ernstige gevallen wordt de poot helemaal niet belast. Soms zie je ook dat de knie raar staat als de kat zit of gewoon loopt. Een patella luxatie is meestal een aangeboren, erfelijke afwijking. Zonder ingrijpen treedt er ook slijtage ( artrose ) op in de knie, hetgeen voor pijnklachten en belemmering in bewegen zorgt.

Er bestaan 4 gradaties van patella luxatie.
Graad 1 : bij druk kan de knieschijf spontaan uit de groeve schieten en schiet dan ook spontaan weer terug op zijn plaats. Ook tijdens het lopen kan de knieschijf er uitschieten, wanneer dat het geval is wordt de poot meestal even opgetrokken en is het op dat moment weer opgelost.
Graad 2 : bij druk, buigen en strekken kan de knieschijf spontaan uit de kom schieten. De knieschijf is weer terug te duwen en soms kan de kat hem zelf ook weer terug in de kom krijgen door te overstrekken.
Graad 3 : de knieschijf schiet regelmatig spontaan uit de kom. De knieschijf is wel nog terug te duwen, maar zal snel weer uit de groeve schieten.
Graad 4 : de knieschijf schiet spontaan uit de groeve en is niet meer terug te duwen.

Bij kittens die last hebben van een 1e graad patella luxatie wordt vaak nog niet operatief ingegrepen en gewacht tot ze minstens een jaar oud zijn. Dit heeft te maken met groeischijven die nog aanwezig zijn op kitten leeftijd en beter eerst verdwenen kunnen zijn, dan is er stevig bot gevormd i.p.v. van het zachtere kraakbeen. Wanneer opereren op kitten leeftijd noodzakelijk is, plaatst de chirurg vaak teugeltjes en kan het zijn dat de kat op latere leeftijd opnieuw geopereerd moet worden. De chirurg gebruikt tijdens de operatie vaak een combinatie van meerdere technieken om het probleem te verhelpen.
Technieken die gebruikt kunnen worden:
- de gleuf waarin de knieschijf beweegt dieper maken.
- het uitgerekte gewrichtskapsel met een bandje inkorten.
- de aanhechtingsplaats van de kniepees verplaatsen.
Na een herstelperiode van 6 tot 8 weken, is de kat normaliter klachtenvrij. Tijdens de herstelperiode moet de kat in een bench verblijven en mag absoluut niet springen, rennen of ergens op of af springen. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, niet ter vervanging van de dierenarts, neem daarom altijd contact op met een dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

 

 

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media