Zelfs de best verzorgde kat kan last krijgen van vlooien. Vlooien zijn kleine beestjes die veel jeuk veroorzaken en zich ook prima thuis voelen in uw huis. Katten kunnen niet alleen last krijgen van vlooien, maar ook van teken, oormijt en ander ongedierte.

Vlooien 
Vlooien voeden zich met het bloed van de gastheer. Uit hun eitjes komen larven die zich voeden met stof en onverteerd bloed dat de vlooien uitscheiden. Larven verpoppen zich en kunnen als pop wel een jaar in een ruststadium blijven. Door trillingen komen ze uit en de jonge vlo is klaar om zijn gastheer te bespringen. Bij gebrek aan katten en honden worden mensen uitgekozen als gastheer. Dit zie je als mensen terug komen van vakantie en vele eitjes zich inmiddels ontwikkeld hebben tot pop en zonder beweging in huis, in een ruststadium blijven. Als de bewoners dan thuiskomen en over de drempel stappen, zorgt dit voor voldoende trilling om al die poppen uit te laten komen. De bestrijding van vlooien moet dan ook niet alleen op de kat zelf plaatsvinden, ook de omgeving moet behandeld worden. Omdat een cyclus heel lang kan duren, moet dit probleem grondig aangepakt worden. Katten kunnen ook een vlooienallergie hebben, zie voor informatie hierover het artikel " vlooienallergie " op deze site.
Vlooien kunnen ook een lintworm besmetting veroorzaken, ontwormen is daarom zeker bij een kat die vlooien heeft aan te raden.

Een interessant artikel over vlooien vindt u op de website van het Medisch Centrum voor Dieren : http://www.mcvoordieren.nl/10-misverstanden-over-vlooien 

Teken
Teken laten zich spontaan vallen op uw kat en zuigen zich vol bloed. Teken komen voor in bosjes en struiken en leggen veel eitjes. Teken komen het hele jaar voor, niet alleen in de zomer. Controleer daarom uw buitenkat elke dag op teken. Er zijn speciale tekentangen te koop waarmee u probleemloos teken kunt verwijderen. Teken kunnen o.a. de ziekte van Lyme overbrengen. Gebruik geen alcohol of andere methode om de teek te verdoven, dit zorgt er juist voor dat de teek zijn speeksel met daarin een mogelijke bacterie uitspuugt. Zie ook het artikel over de ziekte van Lyme op deze site.

Oormijt 
Oormijten zijn kleine parasieten die zich nestelen in de gehoorgang van de kat. Uw kat heeft meestal vreselijke jeuk, er is bruin/zwart oorsmeer te zien en uw kat schudt met zijn kop. Met een otoscoop (toestel om in het oor te kijken) ziet de dierenarts, witte beestjes lopen diep in de gehoorgang. De dierenarts zal de oren van de kat reinigen en een pipetje Stronghold of een ander bestrijdingsmiddel in de nek leegdrukken om de mijten te bestrijden. Oormijten zijn zeer besmettelijk, dus is het belangrijk andere katten ook te behandelen en met de dierenarts te overleggen welke andere soorten huisdieren ook behandeld moeten worden.

Vachtmijt                
De vachtmijt leeft van huidschilfers en kan overgebracht worden door andere dieren, maar ook door vlooien, luizen en vliegen. Uw kat kan hier vreselijke jeuk van krijgen, haaruitval en veel huidschilfering.

Herfstmijt / oogstmijt
In de herfst kunnen huisdieren last krijgen van de herfstmijt, De mijten, die zo klein zijn als een speldenknopje en feloranje van kleur, kruipen in de vacht van je hond, kat of konijn, en ze veroorzaken daar jeuk en ongemak. Gelukkig zijn ze met vlooienmiddelen goed te bestrijden. 

Schurft                                                                                                              
Schurft wordt bij de kat veroorzaakt door een mijt. Infectie treedt op na contact met een besmet dier. Buiten het lichaam zijn de mijtjes bijna niet levensvatbaar. Er treden huidafwijkingen op die vooral zichtbaar zijn op de buik, de ellebogen, de hakken en rond de oren. De behandeling bestaat doorgaans uit wassen met een schurft dodend middel.

 

 

Luizen   
Luizen leven van bloed, waardoor er zeker bij jonge dieren bloedarmoede kan optreden. Breng daarom snel een bezoek aan de dierenarts wanneer u vermoedt dat uw kat luizen heeft.                                                                                                                                                                       

 

Bestrijding 
Bij de dierenarts zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen te koop. Overleg met uw dierenarts welk middel u het beste kunt gebruiken voor uw kat bij besmetting. Koop het bestrijdingsmiddel bij de dierenarts en niet in de dierenwinkel : niet alle middelen die in een dierenwinkel te koop zijn, zijn veilig voor uw kat.

Zie ook onderstaande artikelen op deze site.
- Giardia
- Vlooienallergie
- Insecten die steken of bijten
- Toxoplasmose
- Wormen
- Ziekte van Lyme

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, niet ter vervanging van de dierenarts, neem daarom altijd contact op met een dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media