Astma is een allergische aandoening van de luchtwegen en bronchitis een infectie van de luchtwegen. De luchtwegen van een kat met astma reageren heftig op prikkels waarop normale longen niet of nauwelijks zouden zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt. Ook overgewicht speelt een rol bij astma. Een astma-aanval kan een reactie zijn, de wand van de luchtwegen zwelt dan op, er wordt veel vocht geproduceerd en  de luchtwegen knijpen samen. Hierdoor ontstaat een vernauwing of verstopping van de luchtwegen, waarbij de kat moeite heeft genoeg lucht binnen te krijgen. Het hoesten van een kat met astma en bronchitis wordt regelmatig verward met het hoesten van een kat die last heeft van een haarbal. Een haarbal wordt meestal uitgebraakt, terwijl een kat die last heeft van astma / bronchitis slijm ophoest en het vervolgens meestal doorslikt, dan is het "weg". Als de kat veel moeite moet doen om het slijm op te hoesten, kan hij met zijn kop op de grond gaan liggen tussen zijn gespreide voorpoten.

Symptomen van astma en bronchitis :
- meestal een droge, als kennelhoest klinkende, hoest.
- soms een vochtige reutelende hoest.
- als uw kat hoest, kan hij met zijn kop op de grond liggen met zijn voorpoten gespreid.
- bij astma zijn op een longfoto vaak de zogenaamde. met slijm gevulde donuts te zien.
- uw kat ademt snel, is benauwd en kan een piepend geluid maken.

Hoe kunt u de klachten verminderen ?
De dierenarts kan een behandeling starten, maar u kunt ook een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld sigarettenrook vermijden in uw huis, kattenbakkorrels gebruiken die niet niet zo erg stuiven, geen spuitbussen zoals deodorant of luchtverfrisser gebruiken of schoonmaakmiddelen zoals antikal in het bijzijn van uw kat. Vloerbedekking, gordijnen en een stoffen bankstel zijn voorbeelden van stofnesten die niet aan te raden zijn in de omgeving van een kat die chronisch last heeft van zijn luchtwegen. Als uw kat te dik is kan afslanken. onder begeleiding van een dierenarts, ook helpen om de klachten te verminderen. Een badkamer of doucheruimte waarin zich stoom bevindt kan voor verlichting van de klachten zorgen als uw kat erg benauwd is.

Medicatie :
- Corticosteroïden in tabletvorm of als injectie.
- Ventolin drankje. 
- Antibioticum bij een infectie.
- Medicatie in een inhalator bijv. Flixotide en / of Salbutamol.
- De aerokat is een voor katten ontworpen inhalator, met als verstuiver Ventolin en/of Flixotide.
- Gebruik van Salbutamol of Ventolin bij een kat die een hartprobleem heeft is levensgevaarlijk.

Het voordeel van het gebruik van een inhalator is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden en indien nodig luchtweg verwijdende medicijnen. De rest van het lichaam wordt dus niet belast met de schadelijke gevolgen van deze medicatie. Soms ontstaat er een uitslag op de plaats waar het masker tegen de huid aankomt. Om dit te voorkomen kunt u de snuit van de kat na gebruik van de inhalator reinigen met een vochtige doek. Ook is er een kans op een schimmelinfectie in de keelholte, de kans hierop verkleind als u uw kat eten of drinken geeft na het inhaleren.

Bijwerkingen van corticosteroïden tabletten of injecties : o.a. overgewicht, diabetes, ziekte van Cushing, onderdrukking van het afweersysteem enz.

In het volgende filmpje kunt u zien hoe u de aerokat moet gebruiken, vergeet u niet om uw kat te belonen met een kattensnoepje na zijn inhalatie.

http://www.youtube.com/watch?v=LqbNSsu7IaA

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media