Een goede fokker zal zijn kittens laten verhuizen naar hun nieuwe eigenaar op een leeftijd van tenminste 13 weken en het liefst plaatsen in gezelschap van een andere kat. In de eerste 13 weken wordt een kitten voornamelijk opgevoed door de moederpoes en nestgenootjes, die geholpen worden door de mensen in huis die de kittens laten wennen aan andere mensen, geluiden in huis enz. Op deze manier wordt natuurlijk kattengedrag zo goed mogelijk benaderd. Uiteraard bestaan er situaties waarin deze ideale kittentijd niet haalbaar is en zal er gezocht moeten worden naar een goed alternatief.

Kittentijd in de natuur.
Als er weinig voedsel in de natuurlijke omgeving van het nest aanwezig is, hebben de vrouwtjes een eigen territorium dat ze delen met hun kittens. De kittens zullen dan het nest na 16 weken verlaten, maar alleen als het niet anders kan vanwege een voedseltekort. Poesjes blijven graag, een jaar tot anderhalf jaar bij hun moeder en zusjes. Wanneer er genoeg voedsel is zullen de vrouwelijke kittens vaak levenslang in de groep blijven. Hierdoor kunnen er grote kattenfamilies ontstaan van moeders, tantes, dochters en nichtjes die allemaal helpen met de opvoeding van de kittens, zodat de moederpoes o.a. op zoek kan gaan naar voedsel.
Katers blijven niet in de familie wonen, maar trekken weg. Ze hebben een groter territorium dan hun vrouwelijke soortgenoten. Binnen hun territorium bevinden zich enkele kleinere poezenterritoria, daar bevindt zich het harem van de kater.

• Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.


Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media