Onderschat de verzorging van moederloze niet. Neem bij twijfel direct contact op met een dierenarts of een goede, ervaren kattenopvang, zeker jonge kittens zijn erg kwetsbaar en het kan snel fataal aflopen.

De verzorging van moederloze kittens (die vaak ook geflest moeten worden) is dankbaar werk, maar zeer intensief. Ook moet u kennis van zaken hebben : u moet de kittens een geschikte, warme en schone leefomgeving kunnen bieden, de diertjes op gezette tijden en op de juiste manier voeden, ze kunnen helpen om te poepen en te plassen en gezondheidsproblemen kunnen herkennen. Onderkoeling, uitdroging en ondervoeding zijn drie levensbedreigende gevaren voor moederloze kittens, die bovendien nauw samenhangen. Een kitten is zeer kwetsbaar en kan in korte tijd ziek worden en overlijden. Uitdroging herkent u aan plakkerig tandvlees, een minder elastische huid die niet terug veert als u die optilt en weinig knipperen met de ogen. Een pasgeboren kitten moet de eerste drie weken om de 2 uur gevoed worden, ook ’s nachts. Een hongerig kitten gaat instinctief op zoek naar voedsel, de kitten raakt onderkoeld en oververmoeid, deze situatie is levensbedreigend.

U kunt een kitten warm houden door een goed beschermde kruik of fles warm water, een elektrisch warmtematje of een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen. Het gebruik van een infrarode lamp wordt afgeraden i.v.m  het gevaar voor oververhitting of zelfs brandwonden. Uiteraard moet u de temperatuur goed in de gaten houden en warmtebronnen goed controleren op veiligheid. Een kitten moet voldoende ruimte hebben om zich te verplaatsen als het te warm wordt.

Bij afwezigheid van de moederpoes zult u als verzorger de kittens moeten stimuleren om te poepen en plassen. Stimuleer, voordat u gaat voeden, de anus en geslachtsopening met een wattenschijfje en masseer het buikje ter hoogte van de darmpjes en de blaas. Een kitten drinkt beter met een lege blaas en darmen. Gebruik parfumvrije babydoekjes of zacht toiletpapier om de anus van de kittens schoon te maken. Dit moet u volhouden tot een kitten de leeftijd van circa 4 weken heeft bereikt en zelfstandig poept en plast. Het is niet ongewoon als een kitten een noodkreetje slaakt als het voor het eerst poept, maar dit moet meteen stoppen wanneer er is gepoept. 

Voeding voor (moederloze) kittens.
Wanneer kittens geen moedermelk krijgen is het noodzakelijk om ze speciale moedermelk vervangende producten te geven, die zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. De dikkere eerste melk na de bevalling heet colostrum en bevat veel afweerstoffen. Voor kittens die niet binnen acht uur na de bevalling colostrum hebben gedronken, zijn er speciale vervangende producten zoals colostrumtherapie van Arts – food verkrijgbaar. Gebruik geen gewone melk, behalve dat die niet de juiste voedingsstoffen bevat veroorzaakt die melk diarree.

Er zijn speciale kittenflesjes te koop, de afmeting van de opening in de speen moet precies goed zijn voor jonge kittens. Laat uw kitten zitten en leg het zeker niet op zijn rug, dan verslikt het zich met alle gevolgen van dien. Zie voor de juiste houding de afbeelding onderaan dit artikel). Voor hele jonge kittens is de melk beter te doseren met een injectiespuit met een catacspeen. Houd het flesje ondersteboven, als er melk uit druppelt is de opening te groot en kunt u het kitten verdrinken, als er met enige druk melk uit druppelt is de opening goed. Een speen slijt, dus vervang hem regelmatig. Naarmate een kitten groeit kunt u de opening in de speen vergroten. Gezonde kittens die genoeg moedermelk drinken hebben geen pap of andere melkproducten nodig.

De eerste drie weken moet een kitten zonder moederpoes om de 2 uur gevoed worden, dus ook ’s nachts. Een kitten van drie weken oud moet om de 3 uur gevoed worden. Vanaf de 4e week mag u de laatste voeding ’s nachts om 12 uur geven en de eerste voeding om 7 uur en vervolgens om de 4 uur, mits de kittens gezond zijn en goed op gewicht. Verwarm de flessenmelk Au bain – marie en controleer de temperatuur d.m.v. een druppel op de rug van uw hand alvorens de melk aan de kittens te geven. Verwarm de melk niet in magnetron, dan verdwijnen alle voedingstoffen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken kunt u de kittens kittenbrokjes geven in combinatie met het moedermelk vervangende product waarmee u al voedt, houd ook nu hun gewichten goed in de gaten. De meeste katten krijgen als hoofdvoeding brokken, daarom kunt u hen het beste kittenbrokjes geven. U kunt de kittens ook natvoer voor kittens geven, bedenk dan wel dat een kitten slobbert en u het snoetje steeds voorzichtig moet reinigen om aankoeken van voeding te voorkomen. De meeste kittens zullen ook in hun voer gaan staan en een heel spoor achterlaten in uw huis. Geef kittens nooit rauw vlees, dit kan hun, nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem, niet aan en de kans is groot dat dit fataal afloopt.

Sondevoeding.
Een kitten kan ook gevoed worden d.m.v. een sonde. Het geven van sondevoeding moet op de juiste wijze gebeuren, een dierenarts kan er te snel van uitgaan dat een eigenaar dit wel kan. Voordat besloten wordt om een kitten te voeden d.m.v. sondevoeding moet duidelijk zijn waarom een kitten niet eet. Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, kunt u meer schade aanrichten dan goed doen. Bijvoorbeeld een onderkoeld kitten kan de sondevoeding niet verwerken en wanneer u dan toch op deze manier voedt dient u de doodsteek toe.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van een dierenarts..

* Wilt u reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media