Ondanks dat katten graag zelf bepalen hoe ze hun leven leiden, moeten ze net als kinderen opgevoed worden. Het is belangrijk dat u de kittens socialiseert en corrigeert, zodat ze opgroeien tot sociale, volwassen katten. Alle katten hebben uw aandacht nodig, maar zeker kittens hebben veel aandacht van u en soortgenoten nodig om op te groeien tot gelukkige volwassen katten. Maak daarom een weloverwogen keuze voor een volwassen kat of kittens, wanneer u overweegt een kat het gouden mandje te geven wat hij verdient.

Socialiseren
Socialisatie betekent: op een kat vriendelijke manier kennis maken met alles wat uw kat in een kattenleven tegenkomt. De ideale situatie voor een kitten is opgroeien in een veilige, warme omgeving met de moederpoes en broertjes en zusjes. Niet altijd wordt een kitten in die ideale situatie geboren, het is verstandig om een kitten onder te brengen in een gastgezin van een goede kattenopvang als het het enige kitten is. Een kitten heeft soortgenootjes nodig om te spelen en leren om een gelukkige, sociale huiskat te worden. Ook moet een kitten goed contact hebben met verschillende mensen, kennis maken met allerlei geluiden en eventueel met andere diersoorten.

Naar de dierenarts
Voor veel katten is een bezoek aan de dierenarts geen leuke ervaring. Wanneer u uw kat in de kittentijd op een goede manier kennis laat maken met de dierenarts, kan dat een gunstig effect hebben op een later bezoek. Leer zo snel mogelijk dat de reismand leuk is, zet de reismand in de kamer zonder deurtje, geef  brokjes of een enkele keer een kattensnoepje, als de kat erin gaat. Doe het deurtje eens dicht en loop vervolgens door het huis met de kitten in het mandje. Zet het reismandje eens in de auto en rijd een stukje. Bezoek de dierenarts en laat de kitten kennis maken met de dierenarts en de praktijkruimte, zonder dat het behandeld moet worden. Het lijkt misschien overdreven om uw kitten op deze manier te laten wennen, maar wanneer u met een zieke en gestreste kat naar de dierenarts moet kan een goede eerdere kennismaking u en uw kitten een hoop stress besparen.

Ongewenst gedrag corrigeren
Een kitten wordt het beste opgevoed door de moederpoes en nestgenootjes. Daarom is het belangrijk dat een kitten, in ieder geval 13 weken bij de moederpoes en nestgenootjes blijft. Als er geen moederpoes aanwezig is, is het zoeken van een pleegmoeder (een moederpoes die kittens heeft die ongeveer even oud zijn als de kitten die een moederpoes zoekt ), de beste oplossing. Lukt dit niet, zorg dan in ieder geval dat de kitten opgroeit met soortgenoten. In een kattenopvang is niet altijd de moederpoes aanwezig, maar zijn er wel altijd soortgenootjes. Ongewenst gedrag bestraffen door lichamelijk geweld is dierenmishandeling en heeft alleen een averechts effect : uw kat wordt bang en agressief. Wees consequent, logisch zult u denken, maar veel mensen gaan hier de fout in. Als uw kat niet op het aanrecht mag, mag hij nooit op het aanrecht. Eén keer niet corrigeren, betekent opnieuw beginnen. Bedenk ook dat sommige spelletjes wel grappig zijn als uw kat klein is, maar al snel niet meer  leuk  zijn als uw kat groter wordt. Wanneer uw kitten iets doet wat niet mag, haal hem dan weg van die plaats en zet hem ergens neer waar hij wel mag zijn en het leuk is, bijvoorbeeld. in zijn mandje, bij de krabpaal of bij speelgoed. Kijk uw kitten niet aan en praat niet tegen hem wanneer u hem weghaalt, dan wordt het namelijk een spelletje. U zult vooral veel geduld moeten hebben en bedenk ook dat uw kat toch naar plaatsen gaat waar hij niet mag komen, als u niet aanwezig bent. 

Niet met uw handen spelen
Een kitten moet leren dat handen zijn om te knuffelen en aaien, niet om mee te spelen. Ook het spelen met voeten en tenen is niet verstandig. Gebruik altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes, propjes papier etc., maar laat ze niet alleen met touwtjes en hengeltjes. Door uw kitten met uw handen of voeten te laten spelen triggert u zijn jachtgedrag, wat betekent dat hij bijt en krabt. Vindt u dat een paar maanden of een jaar later niet meer leuk, dan is het moeilijk af te leren. Speel regelmatig met uw kat en zorg voor voldoende, veilige, speelmogelijkheden.

Verzorging
Leer uw kirtte dat borstelen, in het bekje en oren kijken en andere zaken die bij de dagelijkse verzorging horen, leuk zijn. Bouw het wennen aan als deze handelingen langzaam op, kittens zijn snel afgeleid en verveeld, maar een brokje als beloning doet wonderen. Als de kitten aan al deze dingen gewend is, zult u daar later veel plezier van hebben.

De krabpaal
Leer uw kleintje zo vroeg mogelijk wat een krabpaal is. Zet de krabpaal op een plaats waar de kitten graag is, het krabben heeft ook een sociale functie. Zorg dat u enkele verschillende krabmogelijkheden in huis heeft en breng de kitten daar regelmatig naartoe. Een kat wil de krabpaal ook graag helemaal gestrekt gebruiken, zorg ervoor dat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Jonge katjes krabben vooral om hun nageltjes scherp te houden. Bij volwassen katten die niet buiten komen, kan het verstandig zijn om regelmatig de nagels te knippen, nageltjes van kittens mogen nog niet geknipt worden.

De kattenbak
Zorg voor voldoende kattenbakken, zeker voor kittens. Voor kittens is een bak zonder kap en klepje makkelijk in gebruik en niet eng. Zet uw kitten regelmatig op de kattenbak en kijk of hij er makkelijk op kan als hij het zelf doet. Verschoon de kattenbakken regelmatig, maar laat voor de kittens wat achter, dan weten zij waarvoor een kattenbak dient. Er zijn kittens die kattengrit eten, gebruik daarom geen klontvormend grit voor hen.

Uw huis is een speeltuin
Voor een kitten is uw huis een speeltuin en kan dat consequenties hebben voor uw interieur. Wanneer dat voor u een probleem is, kunt u beter kiezen voor een volwassen / oudere kat.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media