Voortekenen van een naderende bevalling.
Vanaf 8 weken zijn de kittens levensvatbaar buiten de baarmoeder. De geboorte vindt gemiddeld tussen dag 63 en 70 plaats, laat uw kat vanaf nu niet meer alleen. Is uw kat nog niet bevallen op dag 70 neem dan zeker contact op met uw dierenarts, bij twijfel over het verloop van de zwangerschap uiteraard eerder contact opnemen met de dierenarts. Afhankelijk van het karakter van de poes zal ze een warm en rustig plekje opzoeken of de aandacht van de eigenaar trekken en niet meer eten. Zorg dat u een werpkist of kartonnen doos klaar heeft staan en probeer de poes daarin te laten bevallen. Gebruik nooit een doos waarin fruit of groenten vervoerd zijn, dit i.v.m aanwezige bestrijdingsmiddelen. De poes kiest zelf een veilige plek uit om te bevallen, mogelijk is dat niet de werpkist die u voor haar klaar heeft staan. Voorkom in ieder geval  dat de poes op een onveilige, moeilijk bereikbare plaats bevalt. 

De bevalling.
De bevalling begint met weeën van de baarmoeder. Het kan nu nog even duren voordat het eerste kitten geboren wordt, zeker wanneer het haar eerste bevalling is. Vlak voor de geboorte wordt de poes onrustig, gaat miauwen, hijgen en likt aan haar vulva. Wanneer er voor de geboorte een vieze gekleurde ( rode, groene ,zwarte, bruine ) uitvloeiing zichtbaar is, neem dan direct contact op met de dierenarts. Er kan tenminste één placenta losgeraakt zijn en de bevalling moet dan beginnen, ook kan deze uitvloeiing duiden op een dood kitten. Na de geboorte van een dood kitten kan er een natuurlijke geboorte van de andere kittens plaatsvinden, maar vaak wordt er dan besloten tot een keizersnede. De geboorte van het eerste kitten duurt meestal langer dan de geboorte van de volgende kittens, de eerste moet immers het geboortekanaal oprekken. Zodra een ongeboren kitten in het bekken van de moeder aankomt, worden de weeën ondersteund door het samentrekken van de buikspieren ( persweeën). Dit samentrekken is duidelijk zichtbaar in tegenstelling tot de baarmoederweeën die veel minder duidelijk zichtbaar zijn. Een kitten wordt in een vlies geboren dat de moederpoes meteen zal verwijderen en vervolgens zal ze de navelstreng doorbijten, als ze dit niet doet moet u haar taak overnemen. Daarna zal de moeder het kitten droog likken, wanneer de moeder dit niet doet moet u het kitten droog wrijven. Als het kitten niet ademt, is er waarschijnlijk slijm aanwezig in het bekje of neus, gebruik dan een slijmzuiger om het slijm te verwijderen. Wanneer er een kitten geboren is, moet met de volgende wee de nageboorte komen. Noteer de tijd waarop de kittens geboren worden en de nageboorten komen. Een nageboorte bevat veel voedingstoffen voor de moederpoes die de nageboorte meestal opeet. Laat moederpoes niet meer dan twee nageboorten opeten anders kan dat diarree veroorzaken en haal de nageboorten weg als ze niet opgegeten worden. Elk kitten heeft een eigen nageboorte, controleer goed of elke nageboorte ook gekomen is, een achtergebleven nageboorte kan voor een lelijke infectie zorgen en moet verwijderd worden. Een gezonde, tevreden moederpoes zal na de bevalling gekruld om haar kittens heen liggen, die nagenieten van de eerste voeding. Een kitten moet 80 tot 100 gr. wegen als het geboren wordt, weeg het kitten droog een nat kitten weegt zwaarder. Alleen de eerste dag mag er iets gewichtsverlies zijn, daarna mag het kitten alleen maar aankomen. 

Neem altijd direct contact op met uw dierenarts als u denkt dat de bevalling niet goed gaat of een geboren kitten of de moederpoes niet in orde is.
Enkele voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen tijdens de bevalling.
- Weeënzwakte.
- Dwarsliggen van een kitten.
- Te nauw geboortekanaal.
- Stuitligging.
- Calcium tekort : moederpoes kan hysterisch gedrag vertonen, haar lichaamstemperatuur kan hoog oplopen en ze kan zelfs epileptische aanvallen krijgen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven niet ter vervanging van het raadplegen van de dierenarts, neem altijd contact op met een dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media