Herkomst:
Het ras is ontstaan in 1981 in Groot-Brittannië en komt voort uit de kruising van een Lilac Burmese poes en een Perzische Chinchilla kater. De vier kittens uit dit nest waren allemaal kortharig en zwartshaded. Omdat de kittens zo mooi waren, werd besloten te proberen een nieuw ras te fokken. Het doel was om een zwart tipped Burmees te fokken (later de Burmilla genaamd). Om dit te verkrijgen werden de kittens gekruist met Burmezen, maar er ontstonden diverse kleuren. Omdat bij de Burmezen slechts enkele kleuren zijn toegestaan werd er een apart ras gecreëerd: de Asian.

Uiterlijk:
Hun stemgeluid is meestal zacht. De vachtlengte is kort aanliggend en voelt als satijn. Het lichaam is middellang, gespierd, met een rechte rug en brede borst. De voorpoten zijn korter dan de stevig gespierde achterpoten en lopen over in stevige ovale voeten. De staart is lang en loopt iets toe. De kop is wigvormig met lichte rondingen tussen de grote oren die iets naar voren staan. De ogen staan wijd uit elkaar en iets schuin. De neus toont een duidelijke stop. Alle katten van het Burmese type, maar met een niet Burmese vachtkleur, patroon of vachtlengte, zijn dus Asians. Asians komen voor in een volledig gekleurd effen, de bijbehorende torties, tabbies, ticketing en silvers. Tegenwoordig zijn er zelfs Asians in de kleuren abrikoos, caramel en cinnamon. De oogkleur is geel, chartreuse en groen. 

Karakter:
Asians zijn heel aanhankelijke katten, krijgen graag alle aandacht en kunnen niet alleen leven. Het best leeft een Asian in een huishouden met één of meerdere katten samen. Het zijn zeer sociale katten in de omgang. Ze kunnen goed overweg met andere katten evenals met honden. Als eigenaar moet je dan ook bereid zijn om de nodige aandacht aan je Asian te geven en er mee te spelen. Ze zijn slim, vriendelijk en grappig.

Verzorging:
De verzorging van dit ras is vrij eenvoudig. Af en toe borstelen, of met een vochtige zeem over de vacht gaan volstaat.
 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media