Herkomst:
De oorsprong van de Anatolische kat ligt in Turkije. Deze kat is gelijk aan de Turkse Van met het verschil dat de Anatolische kat kort haar heeft en de Turkse Van halflang haar. Het is toegestaan om deze rassen te kruisen, de kittens krijgen dan de toevoeging variant. Vooral een witte Anatolische kat is nog steeds een bijzondere verschijning, dit geldt ook voor de witte Turkse Van en de witte Turkse Angora. Zelfs in de dierentuin van Ankara worden witte paartjes van deze rassen gehouden.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Anatolische kat is gespierd, van gemiddelde grootte en staat op stevige poten.
De kop is rond en gemiddeld van grootte, dit geldt ook voor de neus. De hals is stevig, gespierd en gemiddeld van lengte. De oren zijn gemiddeld van grootte en in verhouding tot het lichaam. Het begin van de oren is breed en ze lopen uit in een punt. Aan de punt van de oren zitten vaak kleine pluimpjes. De ogen van dit ras zijn redelijk groot en licht amandelvormig.
De  ogen kunnen  groen, fel geel  tot donker barnsteen van kleur zijn. Bij de witte Anatolische Kat kan ook blauw of odd-eyed voorkomen; geel met een blauw oog, of groen met een blauw oog. Dit ras kan in alle natuurlijke kleuren voorkomen behalve: lilac, chocolate, cinnamon, fawn en points. De vacht is kort met een zachte zijdeachtige structuur. Toch voelt de vacht harder aan. Deze kat heeft bijna geen ondervacht en de haren van de vacht liggen vlak op het lichaam. De staart reikt tot de schouders, is vol behaard en heeft een afgerond einde. De poten  zijn stevig en middellang met ronde voetjes.

Karakter:
Het karakter van de Anatolische kat is lief, zachtaardig en zeer aanhankelijk. Op het platteland in Turkije wordt deze kat geprezen om zijn jagers instinct, waarmee hij de huizen vrij houdt van ratten en muizen. Kittens die opgegroeid zijn bij mensen passen zich gemakkelijk aan en accepteren de mensen ook. Katten die buiten leven zullen echter meer mensenschuw zijn en zich niet gemakkelijk laten aanhalen.

Verzorging:
De verzorging van de Anatolische Kat is redelijk eenvoudig. Eenmaal per week goed kammen of borstelen volstaat.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media