Herkomst:
Alle American Wirehairs, met hun harde gekroesde haar, zijn afkomstig van de kat Adam. Deze is geboren in een nestje American Shorthairs als het enige ruwharige kitten. Dit gebeurde in 1966 op een boerderij in de plaats Verona in de staat New York. Adam dekte verschillende poezen. Zo ook een nestzusje, hierdoor bleef de lijn bestaan. De American Wirehair komt in de Verenigde Staten weinig voor en is zelfs zeer zeldzaam in Europa. Kruising met de American Shorthair en de Brits Korthaar is toegestaan, mits de kittens worden ingezet voor de fok van de American Wirehair.

Uiterlijk:
Het lichaam van de American Wirehair is middelgroot tot groot met een brede borst. Het beendergestel is gemiddeld en ze hebben een krachtig spierstelsel. Ze wegen tussen de 3,5-7 kilogram. Het hoofd  is gemiddeld groot, breed en redelijk rond. De jukbeenderen zijn duidelijk aanwezig. De snuit is vierkant en goed ontwikkeld met een korte neus en lichte holle glooiing. Ook de kin is vierkant en goed ontwikkeld. De hals is redelijk kort, maar wel gespierd. De American Wirehair heeft middelgrote oren die ver uit elkaar staan. Het begin van de oren mag niet te open staan en de uiteinden moeten afgerond zijn. De ogen zijn, groot, rond en staan ver uit elkaar. De overeenkomst tussen de kleur van de ogen en van de vacht is bij dit ras een vereiste. De American Wirehair komt voor in meer dan 30 kleuren, dit is gelijk aan de American Shorthair. Een effen kleur blijkt de voorkeur te hebben. Ook alle patronen, aftekeningen, kleurencombinaties en colorpoints zijn toegestaan. De American Wirehair heeft korte, ruwe en dikke haren. De haarpunten zijn gebogen, gehaakt of gekroesd, waardoor de vacht kroezig is. De vacht voelt ook hard aan en is regelmatig en dicht. De oorharen en snorharen zijn gekruld. De lengte van de staart is in verhouding met het lichaam en begint breed met een mooi afgerond uiteinde. Als je de staart over de rug legt, zijn deze even lang. De poten hebben een gemiddelde lengte en dikte en zijn goed gespierd met ronde, middelgrote voeten.

Karakter:
De American Wirehair is een fors gebouwde, maar zeer actieve, behendig en speelse kat. Dit ras heeft veel beweging nodig om energie kwijt te kunnen. Het is een gezellige, sociale, liefdevolle en aanhankelijke kat met een perfect aanpassingsvermogen. De American Wirehair heeft een zacht karakter en is lief voor kinderen. Dit ras vertoont grote gelijkenis met de American Shorthair qua karakter.

Verzorging:
De American Wirehair vraagt een eenvoudige verzorging, niet teveel borstelen en kammen.
Tijdens de rui wel regelmatig borstelen en kammen.

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media