Herkomst:
Van oorsprong leefden er geen huiskatten in Noord-Amerika. Waarschijnlijk zijn Europese boerenkatten met ontdekkingsreizigers (het waren nuttige ongedierteverdelgers aan boord) en kolonisten in Noord-Amerika terecht gekomen. Aan wal konden ze hun nuttige werk op de boerderijen voortzetten. Door verschillende soorten met elkaar te kruisen is de American Shorthair ontstaan. Hiervoor maakte men gebruik van de gewone straatkat, de Brits Korthaar, de Burmees en de Pers. De FIFé erkent het ras nog niet omdat ze vinden dat de American Shorthair gewoon een Brits Korthaar is met een andere naam, die in Europa bijna niet voorkomt.

Uiterlijk:
De American Shorthair is middelgroot tot groot, heeft een stevig gebouwd lichaam.De kat is langer dan hij hoog is, met een brede borst met goed ontwikkelde schouders. De poten zijn gespierd met een zware beenderstructuur ,voeten zijn groot en rond. De American Shorthair weegt tussen de 3,5 en 7 kilogram. Dit ras heeft een middelgrote ronde kop met volle wangen. De kop is langer dan hij breed is. De lengte van de neus is gemiddeld heeft een lichte welving. De vorm van de snuit is vierkant. De kin is stevig, goed ontwikkeld en staat in een rechte lijn met de bovenlip. De oren zijn middelgroot, staan wijd uit elkaar en hebben een afgeronde top. De ogen zijn middelgroot tot groot en staan ver uit elkaar, daardoor hebben zij een heldere en alerte blik in de ogen. De kleur van de ogen hangt af van de vachtkleur, maar is vaak groen of koperkleurig. Bij witte American Shorthair kunnen de ogen blauw of odd-eyed zijn. De American Shorthair wordt meestal gefokt in de kleuren: zwart, rood, blauw en crèmekleur. Met of zonder witte aftekeningen, tabbytekeningen en zilveren ondervacht zijn allemaal mogelijk.
In totaal zijn meer dan 30 kleuren mogelijk. Heel populair zijn: tabby, effen en shaded. Ook een witte American Shorthair kom je wel tegen. Kleuren die absoluut niet zijn toegestaan zijn: chocolade, burmees en points.
De American Shorthair heeft een glanzende dikke vacht met korte haren. In de winter een dikke vacht, in de zomer een dunne vacht. Afhankelijk van het seizoen kan de vacht hard of zacht aan voelen. Het begin van de staart is breed en loopt smal toe, de lengte is gemiddeld en heeft een afgeronde punt.

Karakter:
Het karakter van de American Shorthair lijkt veel op die van de Europese korthaar. Wat ze vooral gemeen hebben is hun speelsheid, ook op hoge leeftijd zijn ze nog zeer speels. De American Shorthair heeft veel ruimte nodig. Het is een gezonde, intelligente kat die goed kan omgaan met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen.

Verzorging:
De vacht van de American Shorthair is vrij eenvoudig te verzorgen, wekelijks borstelen volstaat.


 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media