Herkomst:
In juni 1981 werd er door Joe en Grace Ruga een zwarte poes gevonden in Lakewood Californië. Ze werd opgenomen in het gezin Ruga en kreeg de naam Shulamith. Shulamith is de stammoeder van alle American Curls. Ze kreeg vier kittens en twee kittens hadden dezelfde naar achteren gekrulde oren als de moeder. Grace zocht contact met een wetenschapper om dit bijzondere fenomeen te onderzoeken. Uit zijn onderzoek bleek, dat een spontaan gemuteerd ,enkelvoudig dominant gen, zorgde voor de achterwaarts gekrulde oren. Veel mensen waren gecharmeerd door de grappige en aantrekkelijke oren, die dit ras zo bijzonder maakten. Door deze belangstelling heeft men besloten een fokprogramma op te stellen met als doel de mutatie vast te leggen.

Uiterlijk:
Het lichaam van de American Curl is middelgroot, slank, langgerekt en elegant.
De lengte is 1½ keer de schouderhoogte. De American Curl heeft in verhouding met het lichaam middellange rechte poten en de voetjes hebben een ronde vorm. Onder geen enkele voorwaarde mag de American Curl te grof of te fijn gebouwd zijn. Alle delen van het lijf moeten de juiste afmeting hebben. Een pasgeboren kitten krijgt na enkele weken gekrulde oren, na 4 maanden behouden de oren hun definitieve vorm. De kop is wigvormig, langer dan breed, met een rechte neus en een grote stevige kin. De oren staan rechtop op de hoeken van de kop, buigen met de punten naar het midden van het achterhoofd toe. De oren zijn minder flexibel en buigzaam dan van andere kattenrassen. Dit ras heeft vrij grote walnootvormige ogen. Dit wil zeggen: een ovaal bovenooglid en een rond onderooglid. De stand van de ogen is een beetje schuin geplaatst. De ogen hebben een heldere, schitterende kleur.De American Curl wordt gefokt in elke kleur, ook alle patronen zijn mogelijk.
De vacht is kortharig of halflangharig en heeft vrijwel geen ondervacht. Het is een zachte vacht die voelt als zijde. Vanuit de binnenkant van het oor naar buiten toe krullend horen oorpluimpjes aanwezig te zijn, pluimpjes op de bovenkant van het oor zijn ook zeer gewenst. De staart is beweeglijk en het begin is breed, verder smal uitlopend en in goede verhouding met het lichaam.

Karakter:                                                                                                                                                                                                          De American Curl is nieuwsgierig, intelligent en wil graag deel uit maken van het gezin.
Zij richten hun aandacht op mensen, houden van knuffelen en willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Door hun evenwichtig karakter zijn ze niet snel ergens van onder de indruk. Ze blijven speels en ondernemend, let wel op de oren deze zijn extra gevoelig door de gekulde positie naar achteren. Ook het omgaan met andere katten en honden is voor hen geen probleem.

Verzorging
De American Curl is eenvoudig te verzorgen ,omdat de ondervacht ontbreekt. Advies is eenmaal per week goed borstelen en met een fijne kam nakammen.


 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media