Herkomst:
Het gen voor langhaar komt van nature voor bij de huiskat en manifesteert zich logischerwijs meer in die gebieden waar het klimatologisch handig is om een langere vacht te hebben zoals in Noorwegen het geval is. Al voor de tijd van de Vikingen waren er katten in Noorwegen aanwezig als huisdier in en rondom de boerderijen en een deel ervan zal langharig zijn geweest. De mooie godin Freya liet haar strijdwagen voorttrekken door Noorse Boskatten. Haar strijdwagen werd eerst getrokken door twee bokken, maar dat waren niet al te dappere jongens, dus werden ze vervangen door Noorse Boskatten. In de jaren dertig van de vorige eeuw verscheen er voor het eerst een Noorse Boskat op een kattententoonstelling in Noorwegen, op dat moment nog in de huiskattenklasse. Liefhebbers van deze mooie kat waren bang dat het ras zou uitsterven als er niet een gericht fokprogramma werd opgezet en zo groeide de interesse voor deze kat en de wens om het ras erkend te krijgen.

Uiterlijk:
De Noorse Boskat is een vrij grote kat met een dubbele vacht. Een dikke, wollen ondervacht en een gladde, wat vettig aanvoelende dekvacht. In het voorjaar verliest de Noorse Boskat veel haar, waardoor hij er uit kan zien als een kortharige kat. In de herfst komt de vacht weer terug en heeft de kat een volle kraag, veel haar op de flanken en achterpoten (de "broek") en een vol behaarde pluimstaart. Katers wegen gemiddeld 5 tot 8 kilo en poezen ongeveer 3 tot 6 kilo. Ze hebben stevige botten en zijn gespierd. Het duurt gemiddeld 2 à 3 jaar voordat het lichaam volgroeid is.

Karakter:
Het karakter van de Noorse Boskat is in één woord fantastisch. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dit ras staat bekend als een zeer vrolijke en vriendelijke gezinskat. De kat is dol op gezelschap en daarom altijd nadrukkelijk aanwezig in het gezin. Dit kan wel eens lastig zijn, als de bel gaat bijv. en je wilt de deur opendoen, is de kat als eerste bij de deur. Kinderen vinden een geweldige speelkameraad in dit ras ; zij kunnen heel lang achter een balletje of propje papier aanrennen en zelfs apporteren.

Verzorging:
De verzorging van de Noorse Boskat is eenvoudig, dit komt door de vettige en waterafstotende vacht. Het volstaat om wekelijks de vacht met een kam of borstel te fatsoeneren. In de lente en vroege zomer, als de kat in de rui is, kun je beter elke dag kammen en borstelen. Dit voorkomt klitten die moeilijk te verwijderen zijn. Na de rui ziet de Noorse Boskat er als een kortharige kat uit, wassen van deze raskat wordt afgeraden.

Feiten en weetjes:
In Noorwegen is de Noorse Boskat officieel het nationale dier. Toen het ras in 1977 officieel werd erkend was het groot nieuws en kwam het in het gehele land op televisie en in de kranten. De Noren zijn erg trots op 'hun' authentieke oorspronkelijke kattenras.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media