Herkomst:
De oorsprong van de Ojos Azules ( betekent blauwe ogen in het Spaans ) ligt in de Verenigde Staten in de staat New Mexico. De Ojos Azules is een zeldzaam ras, dit komt door zijn helder blauwe ogen. Rond 1984 werd in deze staat een poesje gevonden met blauwe ogen, degene die deze kat vond kwam er al snel achter dat dit een bijzondere mutatie betrof. Met deze bijzondere mutatie besloot men een nieuw ras te fokken. De mooie blauwe ogen van de Ojos Azules komen voort uit een dominant gen, dat niet verbonden is met vachtkleur of doofheid. Helaas kwam men er ook achter dat het gen waarschijnlijk een dodelijk genetische afwijking veroorzaakt. Vooral wanneer beide ouders drager zijn van dit gen dan sterft een kitten al in de baarmoeder. Daarom heeft men het fokprogramma op een laag pitje gezet, hierdoor is de verdere ontwikkeling en toekomst van de Ojos Azules onzeker.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Ojos Azules is gemiddeld van lengte en lichtelijk gespierd. De kop is driehoekig en in verhouding tot het lichaam. De hals is middelmatig van lengte en licht gebogen. De oren zijn gemiddeld van grootte en het uiteinde is afgerond. De ogen zijn bijna rond en licht amandelvormig. Tevens zijn de ogen groot en staan een beetje scheef. De heldere blauwe oogkleur heeft de voorkeur, maar de ogen mogen ook grijsblauw zijn of odd eyed mits, één oog blauw is. De Ojos Azules mag in alle kleuren voorkomen. De meeste katten hebben een beetje wit op de poten, kop en staartpunt, dit is een typische eigenschap van dit ras. De voorkeur is zo weinig mogelijk wit. De vacht van de Ojos Azules heeft twee verschillende lengtes, korthaar en half langhaar. In beide gevallen is de vacht zacht en voelt zijdeachtig aan. Bij de half langhaar is de staart goed behaard. De staart is in verhouding tot het lichaam en loopt taps toe. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De achterpoten staan een beetje in een hoek en de voetjes zijn klein.

Karakter:
De Ojos Azules is vriendelijk, sociaal en actief. Omdat er verder weinig bekend is van dit ras is er ook niet veel bekend over het karakter.

Verzorging:
De verzorging van de Ojos Azules is redelijk eenvoudig. Het volstaat om eenmaal per week te borstelen of te kammen.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media