Herkomst:
De oorsprong van de Turkse Van ligt in Turkije. Dicht bij de Armeense grens ligt een meer dat Van heet. In deze omgeving is de Turkse Van ontstaan. Rond 1955 zagen twee Engelse fotografes die in dit gebied rondtrokken, een witte kat met kastanje bruine vlekken op de kop en de staart. Zij waren helemaal gecharmeerd van de halflangharige verwilderde katten en  besloten twee katten mee te nemen naar Engeland. In Engeland is men gaan fokken met deze twee katten om het ras te ontwikkelen. De Turkse Van is een natuurlijk kattenras, dat is ontstaan zonder tussenkomst van mensen. Men is er nog steeds niet over uit wat het perfecte patroon van dit ras is, de meeste mensen zijn het erover eens dat de Turkse Van niet meer dan 25 % bonte vlekken mag hebben.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Turkse Van is middelgroot en gespierd. Het gewicht varieert van 3 ½ kilogram tot 8 kilogram. De kop heeft een stompe wigvorm met een stevige kin en middellange neus. De oren zijn groot, staan dicht bij elkaar en hebben een brede aanzet en een afgeronde top. De ogen zijn groot, ovaal en staan een beetje schuin. De oogkleur kan variëren van amber, blauw tot odd-eyed (ongelijk gekleurde ogen). De oogkleur is niet afhankelijk van de vachtkleur. De vachtkleur is oorspronkelijk wit met rode vlekken, maar  varieert sterk: wit met crème, schildpad, zwart, blauw en tabby aftekeningen. Een eis is dat de oren van de Turkse Van wit zijn. De vacht is halflang, met uitzondering van de hals, deze moet een volle kraag met lange haren hebben. Dit ras heeft geen ondervacht en de haren voelen fijn en zijdeachtig aan. De staart van de Turkse Van is van gemiddelde lengte, goed behaard en oogt dik. De poten zijn middellang, met ronde voetjes en haarpluimpjes op de tenen.
 
Karakter:
De Turkse Van is een levendige en speelse kat. Ze zijn lief en eigenzinnig,aanhankelijk en vriendelijk. De Turkse Van houdt van water en is graag buiten. Het is een kat die niet graag alleen wil zijn. Dit ras houdt van spelen en jagen en is redelijk goed met kinderen. De Turkse Van wil wel geknuffeld worden, maar niet te stevig in de armen worden genomen. Deze kat wil zich vrij kunnen bewegen, anders voelt hij zich niet op zijn gemak. Een specifieke eigenschap van de Turkse Van is, dat ze zich binden aan één persoon en heel duidelijk laten voelen als ze onheus bejegend worden.

Verzorging:
De verzorging van de Turkse Van is eenvoudig. Door het ontbreken van een ondervacht, neigt de vacht niet tot klitten. Het volstaat de vacht wekelijks met een zachte borstel borstelen.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media