Herkomst:
De Turkse hoofdstad Ankara had vroeger de naam Angora, hieraan heeft de Turkse Angora kat zijn naam te danken. Het  is één van de oudste kattenrassen. Dit ras is de voorouder van vele halflangharige rassen zoals: de Maine Coon, Noorse Boskat, Siberische Boskat en de Pers. De Turkse Angora kat leefde rond de 15e eeuw al in en rond Ankara. In de 17e eeuw werden ze ook meegenomen naar de rest van Europa. Door hun luxe uitstraling werden de katten vaak als geschenk aangeboden. De Turkse Angora was zeer geliefd aan het Franse hof en had de bijnaam Franse kat.
Aan het einde van de 19e eeuw zijn de katten gekruist met andere katten, deze katten hadden een nog luxer uitstraling dan de Turkse Angora. Door deze kruisingen raakte de Turkse Angora op de achtergrond en in het begin van de 19e eeuw is de Turkse Angora zelfs met uitsterven bedreigd.
Ook door de populariteit van de Perzische kat was er minder vraag naar de Turkse Angora.  Dierentuinen in Ankara en Istanbul hebben doormiddel van een fokprogramma het ras weer nieuw leven ingeblazen.Tevens kwam er een verbod op de export van dit ras. Alleen gekleurde katten mogen nu geëxporteerd worden. Op het exporteren van witte Turkse Angora katten staat een behoorlijke gevangenisstraf. Een paar Amerikanen is het in de jaren 50 gelukt een nieuw bestand op te bouwen, uit deze stamouders komen de huidige Angora katten. Gelukkig is er weer aandacht voor dit mooie kattenras, met hun luxe en intelligente uitstraling. Nog steeds is een aantal dierentuinen in Turkije bezig met fokprogramma’s, ook in Nederland zijn er mensen bezig met het fokken van dit mooie ras. De originele kleur is effen wit maar ze worden in veel verschillende kleuren gefokt. In Amerika en Europa werd eerst alleen de witte uitvoering erkend, later kregen alle andere kleuren ook erkenning.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Turkse Angora is klein tot middelgroot, lang, gespierd en stevig. Ze zijn lenig en elegant. De kop is middelgroot, wigvormig met een afgerond snuitje en klein in verhouding met het lichaam. De hals is lang en slank met een dikke kraag. De oren zijn lang met een brede aanzet en pluimpjes, ze staan dicht bij elkaar en rechtop. De ogen zijn groot, amandelvormig en staan een beetje schuin. Bij de Turkse Angora is elke oogkleur toegestaan, voorkeur is een intens diepe kleur. De vachtkleur is van oorsprong effen wit. Een klassieke uitvoering is effen wit met ongelijk gekleurde ogen (odd-eyed). De Turkse Angora van nu mag alle kleuren en natuurlijke kleurencombinaties hebben. Niet natuurlijke kleurencombinaties zijn: lilac, chocolate, fawn, cinnamon en Himalayapatroon. Effen kleuren die vaak voorkomen zijn: blauw, rood, zwart en crème. Kleurencombinaties kunnen zijn: gemarmerd (blotched tabby), gevlekt (spotted tabby), gestreept (mackerel tabby) of tortie (tortie tabby). De vacht is halflang tot lang en heeft geen ondervacht. De staart van de Turkse Angora is lang, volbehaard, begint breed en loopt spits toe.
De staart moet even lang zijn als het lichaam, liefst nog langer. De voorpoten staan lager dan de achterpoten en hebben kleine ronde voetjes.
 
Karakter:
De Turkse Angora kat is actief, intelligent, sociaal, speels, ondernemend, heeft een zacht karakter ,is extrovert en niet graag alleen. Ze zijn heel nieuwsgierig, alles in en om huis wordt gekeurd en besnuffeld.
Dit ras geeft veel aandacht en liefde maar verwacht dit ook te krijgen van de mensen om hem heen.
Ze kunnen het redelijk goed vinden met kinderen. Ze spelen graag met kattenspeelgoed, pennen of sleutelbossen en apporteren graag en aan een ritje op de stofzuiger beleven ze veel plezier.

Verzorging:
De Turkse Angora vraagt weinig verzorging, de kat doet zelf zijn verzorging. Help de kat met een wekelijkse borstelbeurt.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media