Herkomst:
De Tonkanees is ontstaan uit een kruising van een Siamees en een Burmees. De rond 1930 geïmporteerde Burmezen in de Verenigde Staten bleken Tonkanezen te zijn. Ver voor 1930 is dit ras al gesignaleerd. De Amerikanen hebben hier niets mee gedaan, omdat zij liever Burmees kittens hadden. In de jaren 1980 is men in Engeland weer begonnen met het kruisen van Burmees met Siamees om het ras Tonkanees weer nieuw leven in te blazen. De naam Tonkanees is afgeleid van de golf van Tonkin die ligt op dezelfde breedtegraad als Birma en Siam (Thailand), waar de Burmees en de Siamees vandaan komen. Vanaf 1975 wordt de Tonkanees voor het eerst erkend, maar tot op heden nog niet in alle landen. Ondanks dat de Tonkanees drie verschillende vachtpatronen kent, is dit geen fout maar uniek. Het ras is net zo raszuiver als andere raskatten.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Tonkanees is slank maar gespierd. Het gewicht varieert van 2 ½ kilogram tot 5 ½ kilogram. De kop is wigvormig met een vierkante snuit en een lange neus. De hals is middellang. De oren zijn middelgroot met een brede aanzet en een afgerond uiteinde. De ogen zijn amandelvormig en staan iets schuin geplaatst. De oogkleur is aquamarijn (blauwgroen) en mag absoluut niet geel zijn. De vacht mag alle kleuren zijn. De Tonkanees kent drie verschillende vachtpatronen: mink – in bruin, blauw en lila, sepia – donker vachtpatroon met lichtelijk points en pointed - licht vachtpatroon met duidelijk afstekende points. De vacht is kort, glad, glanzend en zijdezacht. De staart van de Tonkanees is middellang tot lang met een brede aanzet en een puntig uiteinde. De poten zijn lang met kleine ovale voetjes en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 
Karakter:                                                                                                                                                                                                               Dit is een actieve en alerte kat die veel ruimte nodig heeft. Hij is erg beweeglijk en nieuwsgierig en daardoor geneigd weg te lopen. Hij heeft daarom bij voorkeur een afgezette tuin nodig. Het is een zeer sociale en zachtaardige kat, die niet graag alleen is. U kunt dan ook beter geen Tonkanees als enig huisdier nemen. Neem er twee of zorg voor gezelschap in de vorm van een andere kat of hond. Tonkanees is redelijk vriendelijk, aanhankelijk, nieuwsgierig, spontaan en actief. Dit ras kan goed omgaan met volwassenen, kinderen, honden en soortgenoten. De Tonkanees kan niet goed tegen alleen thuis zijn, er moet altijd gezelschap aanwezig zijn.

Verzorging:
De verzorging van de Tonkanees is eenvoudig. Het volstaat om eenmaal per week de vacht te borstelen met een zachte borstel.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media