Herkomst:
De Tibetaan is ontstaan door een kruising tussen Burmezen en Balinezen. Een Balinees is een Siamees met een halflange vacht. Later zijn er kruisingen gekomen tussen Balinezen en Tonkanezen, die de factor voor halflanghaar bezitten en zo is dus de halflangharige Tonkanees ontstaan. Nu beter bekend als Tibetaan. De Tibetaan is een Nederlands ras; Agnes Driessen is de persoon die zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van deze prachtige raskat. Sinds 1997 is de Tibetaan een erkend ras.

Uiterlijk:
De Tibetaan heeft een sluike afhangende halflange vacht met een pluimstaart. De vacht klit niet en verhaart ook weinig. De vacht is zijdezacht bij aanraking, glanst mooi en is gemakkelijk te onderhouden. Het lichaam is gemiddeld groot, lenig en gespierd met lange poten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten met kleine ovale sierlijke voetjes. De staart is lang vanaf de dikke basis in een punt toelopend. De kop is licht wigvormig met vierkante snuit en een lange neus. Van opzij gezien is er een lichte stop zichtbaar. De Tibetaan heeft een niet al te lange hals. De oren zijn middelgroot breed aan de basis met ovale puntjes en voorwaarts gehouden. De ogen zijn amandelvormig en wijd uiteen staand. Minks hebben aquamarijn kleurige ogen, variërend van blauwgroen tot groenblauw. Sepia's hebben groen/gele ogen en points hebben een helder blauwe oogkleur.

Karakter:
Dit is een actieve en alerte kat die veel ruimte nodig heeft. Hij is erg beweeglijk en kan door zijn nieuwsgierige aard wel eens verdwalen. Weglopen doen ze eigenlijk bijna nooit. Hij heeft daarom bij voorkeur een afgezette tuin nodig. Het is een zeer sociale en zachtaardige kat, die niet graag alleen is. Een Tibetaan wil gezelschap, het liefst van mensen, maar ook met andere katten neemt hij genoegen. Neem er twee of zorg voor gezelschap in de vorm van een andere kat of hond.

 

 

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media