Herkomst:
Haarloze katten werden enkele eeuwen geleden al in Zuid-Amerika gevonden. Ook op diverse andere plaatsen in de wereld worden met enige regelmaat naaktkatten geboren. Naast de Sphynx wordt er ook met Russische naaktkatten gefokt, de Don Sphynx of Donskoy en de Peterbald. De Sphynxkatten stammen af van de Canadian Hairless. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden in Canada verschillende naakte katten gevonden. Een aantal van deze katten is naar Nederland geïmporteerd en begin jaren 80 van de 20e eeuw is men serieus met ze gaan fokken. Als uitkruispartner is veelvuldig gebruik gemaakt van de Devon Rex. Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakt is een recessief verervend gen. Het bleek echter dominant te vererven ten opzichte van het Devon Rex gen.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Sphynx is middelgroot en stevig gespierd met een brede borst. Het gewicht varieert van 3 ½ kilogram tot 7 kilogram. De kop is middelgroot, lichtelijk wigvormig met afgeronde lijnen. De hals is middellang, gespierd en lichtelijk gebogen. De oren zijn groot, met een diepe schelp en een brede aanzet die uitloopt in een punt. De ogen zijn middelgroot, licht schuin geplaatst en amandelvormig. De oogkleur is passend met de huidkleur. Groen en hazelnootkleurig komen veel voor. Bij dit ras zijn alle kleuren en kleurcombinaties toegestaan. Door het ontbreken van beharing bij de Sphynx zien de kleuren er niet zo uit als bij behaarde katten. De vacht is zeer kort met donsachtige haartjes. De huid kenmerkt zich door de vele rimpels, hiervan mag de Sphynx geen hinder ondervinden. De huid voelt aan als suède en is ook altijd warm. De staart is lang, dun en loopt taps toe in een fijne punt. De staart is een echte zweepstaart. De poten zijn in verhouding met het lichaam met ovale voetjes en de  voorpoten zijn korter dan de achterpoten.
 
Karakter:
De Sphynx is super vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, speels, lief , zachtaardig en absoluut niet agressief. Met deze karaktertrekken is dit ras met geen andere kat te vergelijken. De Sphynx houdt van gezelschap van soortgenoten, volwassenen en kinderen en is niet graag alleen thuis. Door het aparte uiterlijk van de Sphynx heb je mensen die er meteen weg van zijn en mensen die hem heel lelijk vinden.
 
Verzorging:
De Sphynx ziet er naakt uit, maar compleet haarloos is hij niet. De huid is bedekt met heel korte donshaartjes. Als je hem aait voelt hij aan als een perzik. Op de oren, snuit, voeten en staart mogen de donshaartjes iets langer zijn. Sphynx katten hebben extra verzorging nodig. Ze moeten regelmatig gewassen worden. De talg die zich bij een kat met een normale vacht tussen de haren verdeelt, blijft bij dit ras op de huid liggen. De huid wordt plakkerig en het talg geeft af op meubilair en kleding. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat een Sphynx veel last heeft van oorsmeer.


Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media