Herkomst:
De oorsprong van de Sokoke ligt in Kenia. De Sokoke is een wild kattenras welke voorkomt in het Sokokewoud in Kenia. Er zijn geen jaartallen bekend, maar vermoed wordt dat dit ras daar al lang leeft. Tegen het Sokokewoud wonen Jeni en David. In hun tuin lag een vreemde kat, de Sokoke kat bleek later, jongen te zogen. Jeni besloot om een katertje en een poesje uit het nest zelf te houden.
Deze jonge katjes raakten snel gewend aan het leven als een huiskat. Een dierenarts vertelde Jeni dat ze in het bezit was van een bijzonder kattenras welke in de bomen van het Sokokewoud leeft en ze werden witschouderkatten genoemd. De dierenarts vertelde ook dat hij verschillende keren geprobeerd had dit ras te vangen, helaas zonder resultaat. Jeni besloot te gaan fokken met de twee katten die ze had en dit verliep voorspoedig, in 1983 werd het ras erkend onder de naam Afrikaans korthaar kat. Deze naam viel onder “experimenteel kattenras”. In 1992 kreeg de Sokoke zijn officiële naam en erkenning.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Sokoke is middelgroot, slank, lang en goed gespierd. De kop is wigvormig, klein in verhouding tot het lichaam met een rechte neus en een stevige kin. De oren zijn middelgroot en hebben een afgeronde top. De ogen zijn amandelvormig, ovaal en staan ver uit elkaar. De ogen zijn amber tot lichtgroen van kleur. De vachtkleur is zwart met een grijze of goudbruine ondergrond. Dit is een gemarmerd patroon. De officiële aanduiding is blotched tabby. De vacht is kort, glanzend, ligt vlak tegen het lichaam en de ondervacht is matig aanwezig en ontbreekt soms. De staart is gemiddeld van lengte en loopt smaller toe naar het einde. De poten zijn lang en slank met ovale voetjes. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 
Karakter:
De Sokoke is speels en actief. Aangezien de Sokoke uit het wild komt en zich heeft aangepast tot huiskat, merk je dat ze onafhankelijk zijn en een bepaalde waardigheid hebben.
Toch kan dit ras goed overweg met mensen en andere dieren. Dit ras voelt zich buiten in zijn element en is één van de weinige katten die goed kan zwemmen.

Verzorging:
De Sokoke vraagt niet veel verzorging, eens per week voorzichtig borstelen volstaat.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media