Herkomst:
De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren '60. Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige Pers. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens, welke allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit waar haar leven werd gered. Toen zij genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg zij korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen.
Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart bruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater met het uiterlijk van een Heilige Birmaan. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma.  Beide katers waren zoons van Joshepine maar volgens Ann van verschillende vaders. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde "haar" ras Ragdolls. In 1975 vroeg Ann patent aan op de naam Ragdoll. Pas in 1990 werd de eerste Ragdoll naar Nederland gehaald.

Uiterlijk:
Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. De kittens worden spierwit geboren, waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten, colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker donkerder zijn gekleurd terwijl het lichaam (crème) lichter gekleurd is, de oogkleur is blauw.
De Ragdoll kent intussen meerdere kleuren. Naast de traditionele kleuren seal en blue zijn er tegenwoordig lilac, chocolate, red en cream Ragdolls. Door deze nieuwere kleuren zijn er nu ook tortie en torbie Ragdolls. Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop', omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.
De Ragdoll komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk colourpoint, mitted en bi-colour. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een colourpoint mag absoluut geen wit hebben.
Mitted: mitted betekent gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Daarnaast heeft de mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige mitteds hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is crèmekleurig.
Bi-colour: het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Rugdek is crèmekleurig.
Nieuwe kleuren: Inmiddels zijn er fokkers bezig om nieuwere kleuren in de Ragdoll te fokken. Dat kan uiteraard alleen maar door een goed fokbeleid te voeren. Tegenwoordig zijn er de kleuren blue cream (blue tortie) en seal tortie, lynx (= tabby) en torbie (een torbie is een Ragdoll die zowel tortie als tabby is)

Karakter:
Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke, nieuwsgierige,vriendelijke, speelse en sociale katten. Ze zijn erg op mensen gericht en willen altijd bij hen in de buurt zijn, als je een Ragdoll in huis hebt moet je altijd opletten waar je je voeten neerzet want opzij gaan doen ze niet. Ze hebben wel een voorliefde voor een bepaald persoon in het gezin, maar vinden de andere volwassenen en kinderen ook lief. Ragdolls kunnen het goed vinden met andere dieren, tenzij deze huisgenoten zeer dominant zijn. Ze hebben geen specifieke behoefte aan naar buiten gaan en zijn ook tevreden in een kleinere behuizing. Ragdolls vinden het niet echt prettig om langere tijd alleen te zijn, ze hebben graag gezelschap. Het zijn echte kletskousen en kunnen hele gesprekken voeren.

Verzorging:
De verzorging van de Ragdoll is redelijk eenvoudig. Eenmaal per week rustig borstelen of kammen is voldoende. Een voordeel is dat de vacht geen neiging tot klitten vertoont.


Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media