Herkomst:
Er wordt gezegd dat de Pers afstamt van de Angorakat. De Angorakat is een slanke kat met een lange vacht. Omstreeks de 16e eeuw werd, met name in Frankrijk, bewust gefokt met deze dieren. Door het inkruisen van andere rassen en selectie op katten met een gedrongen bouw en lange volle vacht, is uiteindelijk de Pers zoals wij die kennen ontstaan.

Uiterlijk:
De Pers heeft een stevig, gedrongen lichaam met een brede borst, gespierde schouders en een korte krachtige nek. Hij heeft korte benen en een stevige beenderstructuur. Toch is het een kat met een adellijk en majestueus voorkomen. De staart is kort, dik en vol. De vacht is langharig, vol met een dichte, fijne zijdeachtige structuur. In de lente verliest de Pers een groot deel van zijn dikke vacht. De kop is rond en breed. De Pers heeft ronde volle wangen, een korte neus met duidelijk stop. De ogen zijn groot, rond en staan redelijk ver uit elkaar. De oren zijn breed aan de basis en zijn laag op de schedel geplaatst. De oogkleuren bestaan in: koperkleurig, donkeroranje, groen of blauw. Perzische katten kunnen alle kleuren en tekeningen hebben behalve een gevlekte tekening. Geprobeerd werd om van de zilverkleurige Pers een apart ras te maken (de Sterling kat), maar deze werd niet als apart ras geaccepteerd.

Karakter:
De Pers is een rustige, maar met momenten zeer speelse kat die zichzelf goed bezig kan houden, maar ook de nodige aandacht van het baasje vraagt.  Het zijn perfecte schootkatten die er uren spinnend op kunnen doorbrengen. Ze kunnen goed met kinderen, andere katten en honden opschieten.

Verzorging:
De vacht van de Pers is zo lang en zo dicht dat de kat hem niet alleen door zichzelf te wassen kan onderhouden. Een dagelijkse borstelbeurt is dan ook noodzakelijk. Als je kat een keer thuiskomt met een vuile vacht dan kun je in de dierenspeciaalzaak speciaal poeder of shampoo kopen die zijn vacht terug in topconditie brengen. Regelmatig baden is aan te raden. De ogen kun je het best met een speciale ooglotion reinigen, zodat je kat geen traanstrepen krijgt.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media