Herkomst:
De oorsprong van de Peke-face Red Tabby ligt in de Verenigde Staten. Dit ras is een extreme versie van de Rode Pers. Het allergrootste verschil tussen beide rassen is het platte gezicht van de Peke-face Red Tabby. De eerste Peke-face Red Tabby katten werden gesignaleerd rond 1930, Amerikaanse en Canadese fokkers waren gek op dit ras. Op de kattenshows wonnen ze met deze katten vele prijzen. In die tijd werd de Peke-face Red tabby beschouwd als een super Pers. Binnen Europa werd dit ras minder gewaardeerd, vooral door de lichamelijke afwijkingen behorend bij dit ras. Tegenwoordig worden er weinig Peke-face Red Tabby’s gefokt, omdat algemeen de vraag terug is gelopen. De vraag naar andere Perzen is juist gestegen waardoor de fokkers zich op die rassen concentreren. Het extreem verkorte aangezichtsgedeelte van de Peke-face Red tabby wordt in verband gebracht met problemen zoals verstopte traanbuizen, waardoor de kat steeds last heeft van tranende ogen. Ook zijn er problemen rond het gebit, dit schaart niet goed als de mond gesloten wordt. Naarmate de kat ouder wordt ,nemen de ademhalingsproblemen toe. Natuurlijk proberen de fokkers deze problemen te beperken maar dit gaat ten koste van het specifieke uiterlijk van dit ras, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Uiterlijk:
Het lichaam is gelijk aan de Perzische Kat, met één verschil, de Peke-face Red Tabby heeft een plat gezicht. Het lichaam is gemiddeld van grootte. De  kop is extreem plat en lijkt veel  op de kop van een Pekinees (hondje). Ook de neus is erg klein, dit versterkt het uiterlijk van het platte gezicht. Het gebit schaart niet goed als de mond gesloten wordt. De hals is kort en gedrongen. De oren zijn klein en behaard. De ogen zijn rond, middelgroot en oranje. De Peke-face Red Tabby is er in de kleur rood tabby en kan gestreept of gemarmerd zijn. De vacht is langharig. De staart is redelijk lang en vol behaard. De poten zijn gemiddeld van lengte, met kleine ovale voetjes.
 
Karakter:
De Peke-face Red Tabby is zeer vriendelijk, sociaal, goedgemanierd, rustig en hecht zich erg aan het gezin. 

Verzorging:
De verzorging van de Peke-face Red Tabby vraagt veel tijd en aandacht ,dit wordt dikwijls onderschat.
Omdat de vacht gemakkelijk kan klitten is het noodzakelijk om iedere dag te borstelen. De kat mag eens in de 3 maanden in bad met een speciale kattenshampoo. Dit ras heeft vaak last van tranende ogen , daarom is het noodzakelijk deze te reinigen met een speciale eyecleaner.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media