Herkomst:
De oorsprong van de Oosters Korthaar ligt in Thailand.  Dit ras wordt de Hazewind onder de katten genoemd en is ook bekend als: Oriëntal Shorthair, Foreign Shorthair of Havana. De Oosters Korthaar en de Siamees kwamen gelijktijdig in Engeland, zo rond 1900. In eerste instantie ging de voorkeur van de fokkers uit naar de Siamees en veel later (rond 1950) kreeg men ook interesse in de Oosters Korthaar. Door het kruisen van beide rassen in verschillende kleuren ontstonden: chocolade, witte en blauwe Oosters Kortharen. Je kunt wel zeggen dat deze kat een Siamees is met een gekleurd jasje aan. Sinds 1972 is het ras erkend onder de naam Oriëntal Shorthair, het is een ras dat niet veel voorkomt. De Oosters Kortharen die in Nederland voorkomen kent men in vele variëteiten. Het is toegestaan om te kruisen met de: Siamees, Balinees en Oosters Langhaar. De langharige variant wordt de Oosters Langhaar genoemd.

Uiterlijk:
Het lichaam is slank en elegant, maar toch gespierd. Het gewicht varieert van 4 tot 6 ½ kilogram. De kop is wigvormig. De ogen zijn amandelvormig met een levendige indruk en staan schuin geplaatst. De oogkleur is helder groen of odd eyed (één groen en één blauw oog). De witte variant heeft blauwe ogen, bij de rode of crêmekleurige variant  zijn de ogen geel of koperkleurig. Het duurt ongeveer één jaar, voordat de kleur van de ogen definitief is. De oren staan schuin geplaatst, zijn in verhouding met de kop groot, hebben een brede basis en een spitse punt. Dit ras heeft een lange neus. Het gebit is goed sluitend. De hals is lang en slank. Behalve het Himalayapatroon zijn alle kleuren en patronen toegestaan. Veel voorkomende kleuren zijn: havana, ebony (zwart), rood, crème, kaneel, fawn, lavendel en blauw.  De vacht is kort en glad en heeft geen ondervacht. De staart is lang met een smalle basis en een puntige uitloop. De poten zijn lang en slank maar wel gespierd met kleine ovale voetjes. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.

Karakter:
De Oosters Korthaar is vriendelijk, sociaal, gevoelig en trots. Het karakter is gelijk aan de Siamees, Balinees en Oosters Langhaar. Ze kunnen prima met andere katten, honden en kinderen opschieten. Dit ras kan rustig, maar ook zeer actief zijn. Waar de Oosters Korthaar absoluut niet tegen kan is de hele dag alleen thuis zijn. Mocht dit toch regelmatig voorkomen dan is het raadzaam om een tweede kat aan te schaffen. De mensen die de Oosterse Korthaar nemen zijn gecharmeerd van een kat die speels, extravert en aanhankelijk is,daarbij komt nog zijn slanke en elegante uiterlijk.

Verzorging:
De verzorging van de Oosters Korthaar is eenvoudig. Het volstaat om de vacht eenmaal per week te borstelen. Een groot voordeel is dat de vacht niet snel smerig wordt.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media