Herkomst:
De Ocikat is een door de mens bewust gefokt kattenras.
Een Amerikaanse kattenfokker uit Michigan  wilde een Siamees fokken met de aftekening van de Abessijn, in de extremiteiten (getickt tabby) en kruiste een Siamees met een Abessijn. Een nakomeling werd gekruist met een andere Siamees en zo ontstond een tabbypoint Siamees. Een van de kittens was echter niet voorzien van points, maar was ivoorkleurig en had goudkleurige vlekken. Dat was de eerste Ocikat; de naam komt van de wilde ocelot. Andere fokkers vonden dit een mooi fenotype en participeerden in het fokprogramma.

Uiterlijk:
De Ocikat heeft een lang lijf, middellange poten en een lange, taps toelopende staart. Hoewel op de rest van het lichaam vlekjes kenmerkend zijn, zitten op de staart ringen. Het uiteinde van de staart geeft de donkerste kleur in de vacht aan. De kat heeft een vrij ronde kop met een prominente voorsnoet en puntige oren. Op de kop komt de lichtste vachtkleur voor en vormt zich boven de ogen een tabby patroon. Dit betekent dat op deze plek strepen zichtbaar zijn die een "M" vormen. Ocicats bestaan in 12 erkende kleurvarianten, namelijk: zwartgevlekt, chocolategevlekt, cinnamongevlekt, blauwgevlekt, lilacgevlekt en fawngevlekt. Deze varianten zijn ook erkend op een zilverwitte ondergrond. Af en toe wordt er in een nest ook nog steeds een gemarmerd of effen gekleurd kitten geboren.

Karakter:
Levenslustig, actief en speels. Hij wil absoluut niet alleen zijn. Hij heeft gezelschap nodig als hij langere tijd alleen moet zijn. Daarom is het aan te raden meerdere katten tegelijk te houden. De Ocicat kan wat dominant van aard zijn, en niet alle kattenrassen gaan goed samen met deze dieren. Tegenover kinderen zijn ze wel uiterst verdraagzaam.

Verzorging:
De Ocikat vraagt niet veel verzorging. Eenmaal per week borstelen volstaat. Om de vacht mooi te laten glimmen, kun je met een vochtige zeem nawrijven.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media