Herkomst:
De Nebelung, wat Mistwezen betekent in het Duits, een erg toepasselijke naam vanwege zijn sprookjesachtige verschijning. Het is de langharige variant op de Blauwe Rus, dezelfde voorouders, maar het gen dat lange beharing veroorzaakt is altijd recessief aanwezig geweest. Het kwam slechts tot uiting toen een huiskat met overeenkomsten met de Angora kat gedekt werd door een kater met de overeenkomsten van de Blauwe Rus .Het is niet duidelijk tot hoever deze kater ook daadwerkelijk een Blauwe Rus was, echter, in het eerste nestje van deze twee katten werd er één langharige Nebelung geboren en in het tweede nestje van dit koppel werden er twee langharige kittens geboren. De eigenaren waren zo onder de indruk van hun bijzondere vacht dat ze besloten om een fokprogramma en daarmee een nieuw ras op te richten. In de jaren '80 stelde men hier een stamboek voor op met precies hetzelfde rasstandaard als de Blauwe Rus, alleen dan met middellange beharing. De basis van dit kattenras is gelegd in Amerika. 

Uiterlijk:
Het lichaam van de Nebelung is middelgroot en redelijk lang, het mag niet te grof of te fijn zijn. Het gewicht varieert van 2 ½ kilogram tot 5 kilogram. De kop is redelijk wigvormig en breed, maar niet te lang. De neus heeft een recht profiel. De hals is krachtig en lang. De oren zijn redelijk groot met een brede aanzet en de uitloop op een punt. De oorschelp is weinig behaard. De ogen zijn intens groen, amandelvormig en staan ver uit elkaar. De kleur is van oorsprong blauw. De Nebelung wordt tegenwoordig ook in andere kleuren gefokt zoals: wit en zwart. De vacht is lang, zijdeachtig en fijn. De Nebelung heeft een dubbele vacht. De staart van dit ras is lang met een niet al te brede aanzet en loopt taps toe. De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.
 
Karakter:
De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke, zachtaardige en intelligente kat. Ondanks dat het een actieve kat is, kan hij prima binnen leven. De Nebelung is gericht op zijn eigen gezin en terughoudend tegenover vreemden. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot. Nebelungen laten niet graag met zich slepen of sollen, maar zullen zelden of nooit hun klauwen of tanden gebruiken om hiertegen te protesteren. Kinderen moet dan ook worden geleerd met respect met ze om te gaan en hun meer subtiele signalen te herkennen. In dat geval kunnen ook tussen Nebelungen en kinderen hechte vriendschappen ontstaan.

Verzorging:
De verzorging van de Nebelung is redelijk eenvoudig, want af en toe borstelen is voldoende, dit hoeft niet dagelijks. Te veel kammen of met een verkeerde borstel werken kan tot gevolg hebben dat de dubbele vacht beschadigt of zelfs uit de huid wordt getrokken.


 

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media