Herkomst:
De oorsprong van de Munchkin ligt in de Verenigde Staten. In 1982 kreeg de poes Black Berry een nestje kortpotige kittens. Dit is het begin van de Munchkin (deze naam komt van de dwergen uit de film: the Wizard of Oz). Het verantwoordelijke gen van de korte poten is dominant. Als je een Munchkin met een andere kat laat paren, krijg je door het dominante gen altijd Munchkin kittens. Fokkers in de Verenigde Staten zijn verder gaan kruisen met verschillende huiskatten om een variëteit op te bouwen. Sinds 1995 is het ras erkend in de Verenigde Staten, maar nog niet in Nederland. De Munchkin wordt gefokt in de Verenigde Staten en Frankrijk. Een andere naam voor Munchkin is Teckelkat.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Munchkin is middelgroot. De kop is wigvormig. De oren zijn groot en staan rechtop. De ogen zijn groot en staan een beetje schuin. Bij dit ras zijn alle oogkleuren toegestaan, evenals alle vachtkleuren en combinaties. De Munchkin is halflang harig maar kan ook kortharig zijn. De staart is van gemiddelde lengte met een brede basis. De staart loopt taps toe met een afgeronde punt. De poten zijn gespierd en zeer kort. De achterpoten  zijn langer dan de voorpoten.

Karakter:
De Munchkin is sociaal, speels, aanhankelijk en leeft graag in een gezin. Door zijn korte poten kan de kat niet overal op springen, maar dit neemt niet weg dat de Munchkin heerlijk kan spelen en klimmen, net als andere katten. In de omgang met andere katten en honden is dit ras gemakkelijk.

Verzorging:
De verzorging van de Munchkin is eenvoudig, eenmaal per week voorzichtig borstelen volstaat. Na het borstelen kun je met een fijne kam nog even nakammen.

Gezondheid:
Dit ras is niet erkend in Nederland. De Munchkin  wordt door veel overkoepelende organisaties op raskattengebied als een niet gewenst fenotype beschouwd. De kat kan door zijn korte poten niet goed springen waardoor de driedimensionale wereld waarin het kattengedrag zich afspeelt verstoord wordt. Verder zijn er geen problemen met de beweeglijkheid. De kortpotigheid wordt veroorzaakt door een bij veel zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking, achondroplasie. Dit is een verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte.
 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media