Herkomst:
In 1982 gaf een kat op de kersenboerderij van Linda Koehl in The Dalles het leven aan een aantal kittens. Eén van die kittens was kaal bij de geboorte. Toen dit  kitten wat groter geworden was, kreeg het een gekrulde, zachte vacht. Ze was het enige kitten in het nest met dit soort vacht. Men noemde haar "Curly". Na verloop van tijd kreeg Curly kittens, die ook weer allemaal krullen bleken te hebben. Zowel Curly als haar nakomelingen liepen vrij rond op de boerderij en de voortplanting verliep de eerste jaren zonder enige bemoeienis van de eigenaren. Pas na tien jaar wist men Linda, de eigenaresse van de inmiddels ontstane kolonie gekrulde katten over te halen om een gericht fokprogramma op te stellen. Aanvankelijk wilde men het ras "Oregon Rex" noemen, maar die naam bestond al. Uiteindelijk werd het de "Dalles LaPerm", later gewoon "LaPerm".


Uiterlijk:
Het lichaam van de LaPerm is normaal van lengte, slank en kent geen extremen. Het gewicht varieert van 2 ½ kilogram tot 5 kilogram. De kop heeft een lichte driehoeksvorm. Op de snuit staan volle gekrulde snorharen. De oren zijn breed aan de basis en lopen rond toe. De ogen zijn groot, helder en kunnen alle kleuren zijn. Bij de LaPerm zijn alle kleuren toegestaan. De vacht is gekruld of golvend, kort of lang en bij veel katten zie je een volle kraag. Er zijn veel variëteiten aan vachten , dit komt door het fokken met veel verschillende huiskatten. De staart is redelijk lang met een lange vacht. De poten zijn normaal van lengte, gespierd en redelijk behaard.


Karakter:
De LaPerm is zachtaardig en aanhankelijk. Deze katten genieten van menselijk contact, of het nu gaat om op schoot zitten of in je nek liggen, naast je op de bank, als de LaPerm maar bij je in de buurt kan zijn. Het zijn goede jagers: dit demonstreren ze door op hun eten te jagen ,maar je kunt ze ook leren propjes vangen of apporteren. Als je kiest voor een meer afstandelijke kat, dan is de LaPerm niet geschikt.


Verzorging:
Het ras heeft weinig onderhoud nodig, de vacht van de LaPerm zal niet gemakkelijk klitten. De krullen houden het haar vast zoals van een poedel, zodat het ras ook weinig losse haren achterlaat tijdens de rui. Af en toe een bad en afdrogen met een handdoek is voldoende om de krul goed te houden.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media