Herkomst:
De oorsprong van de Kurilen Stompstaartkat ligt op de Kurileneilanden. Dit is van oorsprong een Japanse eilandengroep maar sinds 1875 in bezit van Rusland. Dit ras kom je buiten de Kurileneilanden, Japan en Rusland nauwelijks tegen en is daarom een zeldzaamheid. De Kurilen Stompstaartkat is waarschijnlijk ontstaan uit verschillende Japanse Bobtails. In Rusland is een aantal kattenliefhebbers die de Kurilen Stompstaartkat een warm hart toedragen en er voor gezorgd hebben dat er een stamboomregistratie is opgezet.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Kurilen Stompstaartkat is gespierd en maakt een forse en gedrongen indruk. Het meest opvallende is de korte staart met een vreemde knik. De kop is redelijk groot, wigvormig en heeft een neus die gemiddeld van lengte is met een lichte welving. De oren zijn middelgroot, staan recht op zijn kop en de oorschelpen zijn zichtbaar behaard. De ogen zijn groot, amandelvormig en staan wat schuin. De vachtkleuren zijn alle natuurlijke kleuren zoals: zwart en rood, met of zonder witte aftekeningen en tabby tekeningen zijn ook toegestaan. De vacht van de Kurilen Stompstaartkat is halflang, zonder veel ondervacht en zacht als zijde. Dit ras heeft rond de kraag, buik en flanken een langere en vollere vacht. De staart is kort (ong. 10 cm), met een knik, kan hoekig, geknikt of spiraalvormig zijn en heeft een mooie pluim. De poten zijn redelijk gespierd. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Tussen de tenen heeft de Kurilen Stompstaartkat mooie haarborsteltjes.

Karakter:
De Kurilen Stompstaartkat is vriendelijk , aanhankelijk en heeft een groot aanpassingsvermogen. Ze vinden het heerlijk om geknuffeld te worden, maar zullen zich niet al te veel opdringen. In de omgang met andere huisdieren is de Kurilen Stompstaartkat bijzonder goed.

Verzorging:
De verzorging van de Kurilen Stompstaartkat is redelijk eenvoudig. Het volstaat om eenmaal per week met een grove kam of borstel te borstelen, dit om de dode en losse haren te verwijderen.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media