Herkomst:
De oorsprong van de Korat ligt in Thailand. De Korat is een natuurlijk ras en vindt zijn oorsprong op het Korat plateau. Dit ras wordt al sinds 1350 gefokt door de Koninklijke cattery. In Thailand wordt deze kat  “Si Sawat” genoemd, dit betekent geluk. Dit ras werd aan jonge getrouwde prinsen gegeven voor een lang en gelukkig huwelijk. Omdat de Korat alleen werd gefokt voor de Koninklijke familie, kom je dit ras dan ook niet overal tegen. Soms werd bij een speciale gelegenheid een Korat geschonken aan een buitenlandse hoog geplaatste ambtenaar. Dit is de reden dat er in 1896 een Korat in Engeland belandde. Op een tentoonstelling werd deze kat ten onrechte aangezien voor een blauwe Siamese kat. In 1959 smokkelden enkele Amerikaanse fokkers Korat katten naar de Verenigde Staten. Rond 1972 werd dit ras ook in Europa bekend. Feit is dat de Korat nog steeds een zeldzame verschijning is.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Korat is middelgroot, redelijk gespierd en een beetje gedrongen. Door de oosterse invloeden is dit ras slank en gestrekt, mede daardoor lijkt de kat lichter dan hij in werkelijkheid is. Het gewicht varieert van 2 ½ tot 4 ½ kilogram. De kop heeft de vorm van een hart met een niet te lange snuit, een stevige kin en een plat en breed voorhoofd. De oren zijn redelijk groot, hoog geplaatst, met een brede aanzet en een afgerond uiteinde. Aan de binnenkant van de oren zit licht dons. De ogen zijn groot, rond en hebben een heldere uitstraling. De ogen van de Korat hebben een helder groene kleur.  De vacht  is blauw tot zilvergrijs van kleur, kort met fijne glanzende haren en zonder ondervacht. Het is niet toegestaan om witte haren, tabby tekeningen of vlekken te hebben. De staart is gemiddeld van lengte, met een brede aanzet en een uitloop naar een afgeronde punt. De poten zijn niet lang. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten met kleine ovale voetjes.
 
Karakter:
Een Korat is rustig en vriendelijk. Dit ras houdt ervan om veel aangehaald te worden.
Soms een wild spelletje is prima maar plotselinge en harde geluiden vindt de Korat absoluut niet leuk.
Deze kat heeft een voorkeur voor lieve, rustige mensen en heeft een hechte band met zijn baas. Het is een sociaal dier dat het goed kan vinden met andere dieren, maar een voorkeur heeft voor soortgenoten. Door zijn zeldzaamheid is het moeilijk om een Korat te bemachtigen.

Verzorging:
De verzorging van de Korat is eenvoudig. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel is voldoende.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media